Διαψεύδοντας τα σενάρια για «πάγωμα» ή ακόμη και μείωση της παραγωγής τους, ο ΟΠΕΚ και οι κορυφαίοι εταίροι του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, επέλεξαν να παραμείνουν σταθεροί στο σχέδιό τους για σταδιακή αύξηση της παραγωγής, όπως έχουν συμφωνήσει, παρά τους φόβους που γεννά η συντονισμένη παρέμβαση των ΗΠΑ και άλλων κορυφαίων καταναλωτριών χωρών να απελευθερώσουν στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου στην αγορά για να συγκρατήσουν την αλματώδη άνοδο των τιμών. Με βάση την υφιστάμενη συμφωνία, ο ΟΠΕΚ+ συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως κάθε μήνα, προκειμένου να επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα την προσφορά μετά τη μείωση ρεκόρ στην οποία προέβη το 2020, όταν κατάρρευσε η ζήτηση από την πανδημία του κορονοϊού

Το πετρέλαιο υποχώρησε περισσότερο από ένα δολάριο αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, με το brent κοντά στα 67 δολάρια το βαρέλι και το αργό κάτω από τα 65 δολάρια, για να ανακτήσουν όμως εν συνεχεία μέρος από το χαμένο έδαφος και οι δύο τιμές.

Μέχρι στιγμής, οι κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί αντιστέκονται στις πιέσεις της Ουάσιγκτον να επιταχύνουν την αύξηση της παραγωγής για να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία, υπό τον φόβο ότι η υπερπροσφορά θα πλήξει την ευάλωτη ανάκαμψη του ενεργειακού κλάδου. Πριν από τη συνάντηση είχε διαρρεύσει ότι το καρτέλ και η Ρωσία είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψουν την αύξηση της παραγωγής για τον Ιανουάριο ή να περιορίσουν την αύξηση, κίνηση ωστόσο που θα έφερε τον ΟΠΕΚ+ σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Ο Ρίτσαρντ Μπρόουνζ, της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects, εκτιμά ότι ο ΟΠΕΚ+ διανύει μία περίοδο κατά την οποία βλέπει την επιρροή του να αυξάνεται στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Όσον αφορά όμως τις δυναμικές ως προς τις τιμές πετρελαίου, είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για το μέλλον. Γεωπολιτική και καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία άνοδο ή ακόμη και μία απότομη πτώση στις τιμές, με την πανδημία να εντείνει αναμφισβήτητα την αβεβαιότητα, όπως δείχνει η πτώση άνω του 20% των τιμών στη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

(Από τη Ναυτεμπορική)