Reuters: Ο OPEC + Πιθανόν να Συζητήσει Αναστολή της Αύξησης Παραγωγής – Αβεβαιότητα Λόγω της Παραλλαγής Όμικρον και των Κινήσεων των ΗΠΑ

Reuters: Ο OPEC + Πιθανόν να Συζητήσει Αναστολή της Αύξησης Παραγωγής – Αβεβαιότητα Λόγω της Παραλλαγής Όμικρον και των Κινήσεων των ΗΠΑ
energia.gr
Πεμ, 2 Δεκεμβρίου 2021 - 15:51

Οι υπουργοί του OPEC + είναι πιθανό να συζητήσουν την πιθανότητα αναστολής της προγραμματισμένης, για τον Ιανουάριο, αύξησης της παραγωγής πετρελαίου κατά τις σημερινές συνομιλίες τους, δήλωσε πηγή του OPEC+, εν μέσω αβεβαιότητας για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην παγκόσμια ζήτηση αργού. «Η παραλλαγή Όμικρον του COVID-19 και η παρέμβαση των ΗΠΑ στην αγορά πετρελαίου έχουν δημιουργήσει μια ασαφή κατάσταση», είπε η πηγή στο Reuters, αναφερόμενη στο σχέδιο των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν ποσότητες αργού από τα στρατηγικά αποθέματά τους για να μειώσουν τις τιμές που έφθασαν σε υψηλά τριετίας τον Οκτώβριο

Ο OPEC + έχει καταλήξει σε συμφωνία για την προσθήκη 400.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) στις παγκόσμιες προμήθειες καθώς σταδιακά αναιρεί τις περικοπές - ρεκόρ στην προσφορά πέρυσι ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων bpd (ποσότητα ίση με το 10% της παγκόσμιας προσφοράς), όταν η ζήτηση είχε μειωθεί.

Η ομάδα παραγωγών του OPEC + που αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και τους συμμάχους του βρίσκεται σε αντίθεση με το αίτημα των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου με στόχο τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι παραγωγοί είπαν ότι δεν ήθελαν να σαμποτάρουν την εύθραυστη ανάκαμψη της ενεργειακής βιομηχανίας με μια νέα υπερ-προσφορά αργού.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του OPEC +, δήλωσαν πριν από τις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ότι δεν υπήρχε ανάγκη η τροποποίηση της πολιτικής αυτή να γίνει με σπασμωδικές κινήσεις. Το Ιράκ είπε ότι ο OPEC + αναμένεται να επεκτείνει την υπάρχουσα πολιτική παραγωγής βραχυπρόθεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Αύγουστο το συγκεκριμένο γκρουπ πετρελαιοπαραγωγικών χωρών προσθέτει επιπλέον 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) παραγωγής στην παγκόσμια προσφορά, περιορίζοντας σταδιακά τις περικοπές-ρεκόρ που συμφωνήθηκαν το 2020, όταν η ζήτηση κατέρρευσε λόγω της πανδημίας.

Την Τετάρτη, οι ειδικοί του OPEC + δήλωσαν σε έκθεση που περιήλθε σε γνώση του Reuters ότι ο αντίκτυπος από την παραλλαγή Όμικρον δεν ήταν ακόμη σαφής, παρόλο που πολλές χώρες επέβαλαν lockdown και άλλους περιορισμούς. Ακόμη και πριν προκύψουν ανησυχίες για την Όμικρον, ο OPEC+ είχε σταθμίσει τις επιπτώσεις των ανακοινώσεων που έκαναν την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι μεγάλοι καταναλωτές για έκτακτη αποδέσμευση αποθεμάτων αργού ώστε να μετριάσουν τις τιμές της ενέργειας.

Ο OPEC + προέβλεψε πλεόνασμα 3 εκατομμυρίων bpd το πρώτο τρίμηνο του 2022 μετά την αποδέσμευση των αποθεμάτων, από 2,3 εκατομμύρια bpd προηγουμένως. Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε ότι ο αντίκτυπος της απελευθέρωσης θα περιοριστεί επειδή ορισμένες χώρες την έκαναν σε εθελοντική βάση, ενώ και η διάρκεια του μέτρου είναι αβέβαιη. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να προσαρμόσει το χρονοδιάγραμμα της αποδέσμευσης των αποθεμάτων εάν οι τιμές μειωθούν σημαντικά, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ντέιβιντ Τουρκ.

Ο OPEC + έχει μειώσει τις περικοπές ρεκόρ που είχε υιοθετήσει το περασμένο έτος από 10 εκατομμύρια bpd σε περίπου 3,8 εκατομμύρια bpd περικοπών, που ισχύουν σήμερα. Ωστόσο, η παραγωγή πετρελαίου του OPEC τον Νοέμβριο υποχώρησε και πάλι από το προγραμματισμένο επίπεδο, με ορισμένους παραγωγούς του καρτέλ να αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα.