Πιθανή Παράταση της Κατάστασης Ενεργειακής Κρίσης στη Βόρεια Μακεδονία για Άλλους 6 Μήνες

Πιθανή Παράταση της Κατάστασης Ενεργειακής Κρίσης στη Βόρεια Μακεδονία για Άλλους 6 Μήνες
energia.gr
Πεμ, 2 Δεκεμβρίου 2021 - 13:27

Η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Sobranje, το τοπικό κοινοβούλιο, να παρατείνει την κατάσταση της ενεργειακής κρίσης για άλλους έξι μήνες λόγω των δυσκολιών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και της τρέχουσας κατάστασης στις ενεργειακές αγορές. Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα όπως η μεταφορά κεφαλαίων σε δημόσιες εταιρείες ενέργειας που

προμηθεύονται εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία είναι στο κατώτατο επίπεδο λόγω δυσλειτουργιών στον θερμοηλεκτρικό σταθμό REK Bitola, δήλωσε η κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση λέει ότι αυτό οφείλεται στην κακοδιαχείριση της επιχείρησης εδώ και πολλά χρόνια.

Η επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας ESM αντιμετωπίζει ελλείψεις σε άνθρακα, παρότι ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα ώστε να καλύψει τη ζήτηση από τοπικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα διαχειρίζεται στο εξής τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Negotino που λειτουργεί με πετρέλαιο και είναι αδρανής εδώ και 12 χρόνια, και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022 για να καλύψει τη ζήτηση ενέργειας.

Από την πλευρά του, το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση αυτή, εάν περιλαμβάνει επιδοτήσεις ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ προς τους καταναλωτές για τις ενεργειακές τους ανάγκες και κονδύλια για δήμους που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

euractiv.gr