Στη Μόσχα και στο Πεκίνο προτίθεται να στραφεί σε περίπτωση δυτικών κυρώσεων ο Μίλοραντ Ντόντικ, μέλος της τριμερούς ηγεσίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ο Σερβοβόσνιος ηγέτης είπε ότι δεν θα πτοηθεί από την κατακραυγή Λονδίνου, Ουάσιγκτον, Βερολίνου και Βρυξελλών, αν αποφασίσουν κυρώσεις. Ο Ντόντικ που κατηγορείται ότι διακινδύνευσε την έναρξη πολέμου επιδιώκοντας τη διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, απέρριψε την απειλή των δυτικών κυρώσεων και άφησε να εννοηθεί μια επικείμενη σύνοδος κορυφής με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας: «Δεν εκλέχθηκα για να είμαι δειλός». Επέμεινε ότι τα σχέδιά του δεν χρειάζεται να οδηγήσουν στο τέλος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και πως οι κυρώσεις και οι περικοπές στη χρηματοδότηση της Ε.Ε. θα τον ανάγκαζαν μόνο να δεχτεί προσφορές επενδύσεων από την Κίνα. 

Πούτιν και Σι

«Oταν πηγαίνω στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν υπάρχουν αιτήματα. Λέει απλώς, “σε τι μπορώ να βοηθήσω;”. Σε ό,τι κι αν συζήτησα μαζί του, δεν με κορόιδεψε ποτέ. Δεν ξέρω σε τι άλλο να βασίσω την εμπιστοσύνη αν όχι σε αυτό. Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει επίσης πει “αν υπάρχει κάτι που μπορώ να βοηθήσω, είμαι εδώ”». Ο Ντόντικ επικρίθηκε τις τελευταίες εβδομάδες για την πρόθεσή του να αποσύρει το σερβικό τμήμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από κρατικούς θεσμούς, όπως τη φορολογική διοίκηση, το δικαστικό σώμα, την υπηρεσία πληροφοριών, ακόμη και τον εθνικό στρατό, προκειμένου να δημιουργήσει μια σερβική δύναμη. Η πρόταση έχει περιγραφεί σε έκθεση προς τον ΟΗΕ ως ισοδύναμη με «απόσχιση», αφού θεωρήθηκε ότι αποτελεί κίνδυνο για την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον του 1995 μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου που κόστισε περίπου 100.000 ζωές και οδήγησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")