Την επόμενη κίνηση, από την πλευρά πλέον του ΟΠΕΚ+, στον παγκόσμιο «πόλεμο» των πετρελαϊκών τιμών περιμένουν οι αγορές, μετά την απόφαση Μπάιντεν να αποδεσμεύσει στρατηγικά αποθέματα αργού των ΗΠΑ σε συντονισμό με την Κίνα, τη Βρετανία, τη Νότιο Κορέα, την Ινδία και την Ιαπωνία

Πηγές του ΟΠΕΚ, που επικαλείτο χθες το Reuters, διαμήνυσαν ότι η αμερικανική κίνηση θα οδηγήσει σε εκτόξευση του πλεονάσματος πετρελαϊκής προσφοράς τους επόμενους μήνες - μέχρι στιγμής ωστόσο ο Οργανισμός δεν έχει στείλει κανένα σήμα που να υπονοεί ότι θα μεταβάλει τον δικό του σχεδιασμό για σταδιακή αύξηση της ημερήσιας παραγωγής.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο των μελών του ΟΠΕΚ+ την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα ωστόσο με το Reuters πηγές του Οργανισμού διαβεβαιώνουν ότι ακόμη δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για «πάγωμα» των αυξήσεων παραγωγής.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η Οικονομική Επιτροπή του ΟΠΕΚ (ECB) που συνεδρίασε χθες εκτίμησε ότι η αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων από τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες θα αυξήσει το πλεόνασμα προσφοράς κατά επιπλέον 1,1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Ο ισχύων σχεδιασμός του ΟΠΕΚ+, ο οποίος έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον περασμένο Αύγουστο, προβλέπει σταδιακή αύξηση της παραγωγής του Οργανισμού κατά 400.000 βαρέλια τον μήνα. Ο ρυθμός αυτός κρίνεται ανεπαρκής από τις ΗΠΑ - εξ ου και η απόφαση Μπάιντεν να προχωρήσει σε αποδέσμευση αποθεμάτων 50 εκατομμυρίων βαρελιών μετά την άρνηση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μεγάλων διεθνών τραπεζών, ανάμεσά τους και της JP Morgan, η κίνηση των ΗΠΑ θα οδηγήσει πιθανότατα σε νέο γύρο «πολέμου» με πάγωμα των προγραμματισμένων αυξήσεων παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+. Σε χθεσινή της παρέμβαση, πάντως, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) έκανε λόγο για «τεχνητή στενότητα» στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά και διαμήνυσε ότι ορισμένες χώρες απέτυχαν να υιοθετήσουν αποτελεσματικές πολιτικές για να ανακόψουν το ράλι τιμών.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 26/11/2021)