Η Συμφωνία της Νέας Γερμανικής Κυβέρνησης Ορίζει την Ημερομηνία Σταδιακής Κατάργησης του Άνθρακα το 2030

Η Συμφωνία της Νέας Γερμανικής Κυβέρνησης Ορίζει την Ημερομηνία Σταδιακής Κατάργησης του Άνθρακα το 2030
energia.gr
Παρ, 26 Νοεμβρίου 2021 - 10:53

Παρουσιάστηκε από τους ηγέτες των κομμάτων του SPD, των Πρασίνων και του FDP, η κυβερνητική συμφωνία που περιλαμβάνει μια επιταχυνόμενη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα «ιδανικά» έως το 2030 (οκτώ χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως). Παρά τις διαρροές που δείχνουν την απαγόρευση των λεβήτων αερίου έως το 2035

και το τέλος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο έως το 2040, καμία τέτοια δέσμευση δεν φαίνεται να έχει ανακοινωθεί τελικά.

Η ταχεία κατάργηση του άνθρακα το 2030 είναι αναπόφευκτη προκειμένου να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί, ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι της ΕΕ, καθώς και οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού. Πρέπει να διατηρηθεί η φιλοδοξία για να διασφαλιστεί ότι το «ιδανικά» δεν επιτρέπει καθυστερήσεις.

Η κατάρρευση των κερδών από τον άνθρακα έχει κάνει τον άνθρακα αντιοικονομικό και σημαίνει ότι η επιδότηση γερμανικού άνθρακα θα ήταν αφόρητη σπατάλη δημοσίου χρήματος.

Η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα το 2030 από τη Γερμανία, έναν κορυφαίο καταναλωτή άνθρακα στην ΕΕ, ασκεί πίεση σε άλλα κράτη μέλη που υστερούν στα σχέδια εξόδου από τον άνθρακα, συγκεκριμένα στη Βουλγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία.

Σε ό,τι αφορά τη θέρμανση, η ανακοίνωση ότι «όλα τα πρόσφατα εγκατεστημένα συστήματα θέρμανσης πρέπει να λειτουργούν με 65% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025» είναι άκρως απογοητευτική. Όλες οι νέες κατοικίες θα πρέπει να βασίζονται μόνο σε ανανεώσιμες πηγές θέρμανσης και οι υβριδικές λύσεις θα πρέπει να μένουν μόνο για εξειδικευμένες αγορές ανακαίνισης, όπως τα προστατευόμενα κτίρια. Ο χρόνος τελειώνει για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές ενός τομέα θέρμανσης που ευθύνεται για το 12% των συνολικών εκπομπών CO2 της ΕΕ, που ισοδυναμούν με τις εκπομπές όλων των αυτοκινήτων στην ΕΕ.

Επιπλέον, η συμφωνία φαίνεται να αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το ορυκτό αέριο να παραμείνει στο γερμανικό ενεργειακό μείγμα με διατάξεις για «σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έτοιμους για H2» και συμπερίληψη H2 με βάση το μεθάνιο βραχυπρόθεσμα, θέτοντας σε κίνδυνο τους κλιματικούς στόχους και αφήνοντας πολίτες εκτεθειμένοι στην αστάθεια των τιμών του.

Το σενάριο συμβατής ενέργειας με τη Συμφωνία του Παρισιού αποδεικνύει ότι με τη μείωση της ζήτησης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά στα κτίρια, και την αύξηση του εφοδιασμού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούμε να επιτύχουμε σταδιακή κατάργηση των ορυκτών αερίων έως το 2035.

 

Η συμφωνία θα τεθεί στα τρία κόμματα προς εξέταση, τα οποία, εάν εγκριθούν, θα δουν τον Olaf Scholz του SPD να εκλεγεί ως καγκελάριος την εβδομάδα που αρχίζει στις 6 Δεκεμβρίου.