ΗΠΑ: Προς Κατάργηση το Εθνικό Συμβούλιο Άνθρακα; Σιγή Ιχθύος Από την Κυβέρνηση Μπάιντεν…

ΗΠΑ: Προς Κατάργηση το Εθνικό Συμβούλιο Άνθρακα; Σιγή Ιχθύος Από την Κυβέρνηση Μπάιντεν…
energia.gr
Τετ, 24 Νοεμβρίου 2021 - 15:43

Το Εθνικό Συμβούλιο Άνθρακα, ένας θεσμός επικουρικός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ εδώ και 40 περίπου χρόνια, θα πάψει να υφίσταται από τις 20 Νοεμβρίου, εάν το Υπουργείο Ενέργειας δεν αναλάβει δράση — και, όπως φαίνεται, τηρεί σιγήν ιχθύος για την τύχη του εν λόγω συμβουλευτικού σώματος

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανή κατάργηση με μια επιστολή τον Οκτώβριο που διακήρυττε την ανάγκη διατήρησης του συγκεκριμένου εθελοντικού φορέα. Το Συμβούλιο, που ιδρύθηκε το 1984, συμβουλεύει τον Υπουργό Ενέργειας σχετικά με τις ομοσπονδιακές πολιτικές που επηρεάζουν την παραγωγή, την εμπορία και τη χρήση άνθρακα. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επικρίνουν εδώ και καιρό το συμβούλιο, τα μέλη του οποίου είναι σε μεγάλο βαθμό εκπρόσωποι ανθρακωρυχείων και συναφών τομέων, ότι ευνοεί τη βιομηχανία.

Για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στον απόηχο των διεθνών συνομιλιών για το κλίμα στη Σκωτία, στο πλαίσιο του COP26, η λήξη της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Άνθρακα μπορεί να είναι μια ευκαιρία να δώσει το σήμα προς τα «γεράκια» του κλίματος ότι επιθυμία του είναι ο εξοβελισμός του άνθρακα, ένα καύσιμο με υψηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, από το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Ενέργειας αρνήθηκε να σχολιάσει. Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Άνθρακα των ΗΠΑ σήμερα είναι ο Randall Atkins, Διευθύνων Σύμβουλος της μεταλλουργικής εταιρείας παραγωγής άνθρακα Ramaco Resources Inc. και της Ramaco Carbon LLC. Ο Atkins επιβεβαίωσε ότι υπήρχε έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ανανέωση της ισχύος του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου μέσω email.