Γερμανία: Προς Απαγόρευση των Λεβήτων Φυσικού Αερίου Οδηγούν οι Διαπραγματεύσεις για την Νέα Κυβέρνηση

Γερμανία: Προς Απαγόρευση των Λεβήτων Φυσικού Αερίου Οδηγούν οι Διαπραγματεύσεις για την Νέα Κυβέρνηση
energia.gr
Τετ, 24 Νοεμβρίου 2021 - 14:02

Οι πρώτες τριμερείς διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση συνασπισμού ολοκληρώνονται σύντομα στο Βερολίνο, καθώς οι Πράσινοι εξασφαλίζουν παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής, όπως η επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης του γαιάνθρακα. Το σοσιαλδημοκρατικό SPD, οι Πράσινοι και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις φιλελεύθερο FDP, διαπραγματεύτηκαν,

αρχικά σε 22 ομάδες εργασίας και στη συνέχεια μέσω μιας βασικής ομάδας 21 διαπραγματευτών, προκειμένου να επισπευσθεί η συγκρότηση της λεγόμενης κυβέρνησης «φωτεινού σηματοδότη» και να εκλεγεί ο Όλαφ Σολτς ως καγκελάριος στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αν και αρχικά αναμένονταν καθυστερήσεις, καθώς οι Πράσινοι έδειχναν να είναι οι «ριγμένοι», έχουν πλέον επιτύχει σημαντικές παραχωρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters και του ARD.

Υπό την Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία είχε ως στόχο τη σταδιακή κατάργηση της καύσης του γαιάνθρακα το 2038. Η συνθήκη συνασπισμού που αναμένεται την Τετάρτη αναμένεται να μεταθέσει αυτή την ενεργειακή έξοδο για το 2030, όπως οραματίζονταν οι Πράσινοι.

Επιπλέον, στην τελική διατύπωση της συμφωνίας του συνασπισμού, αναμένεται πως θα προβλέπεται η παύση της χρήσης ορυκτών αερίων (φυσικό αέριο) στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το αργότερο το 2040.

Απροσδόκητα, οι Πράσινοι φαίνεται ότι κατάφεραν επίσης να προδιαγράψουν ένα γρήγορο τέλος στην πώληση και τη χρήση λεβήτων ορυκτών αερίων: σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέσα στα επόμενα χρόνια απαγορεύεται η εγκατάσταση λεβήτων σε νεόδμητα σπίτια, ενώ οι υπάρχοντες πρέπει να αντικατασταθούν μέχρι τα μέσα του 2030.

Μετά από αυτές τις παραχωρήσεις, είναι πιθανό να υπάρξουν μόλις τρία ακόμη εμπόδια πριν επικυρωθεί η εκλογή του επίδοξου καγκελάριου Όλαφ Σολτς: Μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία, τα μέλη του SPD, των Πρασίνων και του FDP θα πρέπει να την αποδεχθούν.

Ενώ το FDP και το SPD αρκούνται στη διαβούλευση με τους αντιπροσώπους τους στα τακτικά συνέδρια του κόμματος, οι Πράσινοι αναμένεται να ζητήσουν τη γνώμη όλων των μελών τους. 

euractiv.gr