Η σπουδή για την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση και οι διεθνείς συμφωνίες για fast track απανθρακοποίηση του πλανήτη απενοχοποιούν, αποδαιμονοποιούν, αναβιώνουν και επαναφέρουν στο προσκήνιο την πυρηνική ενέργεια. Ως μεταβατική λύση, βέβαια, για την επίτευξη των φιλόδοξων κυβερνητικών στόχων, καθώς η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, της αιολικής και της ηλιακής κατά βάση, είναι χρονοβόρα.

Ετσι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, έπειτα από δεκαετίες ολόκληρες, για την ούτως ή άλλως «πυρηνική» Γαλλία, δυσαρεστώντας σφόδρα την εσχάτως αντιπυρηνική (μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα) Γερμανία.

Ετσι και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αναβαθμίζει το πυρηνικό της ενεργειακό «οπλοστάσιο» και στηρίζει, από κοινού με κοινοπραξία ιδιωτών επενδυτών, τη δημιουργία της Rolls-Royce Small Modular Reactor (SMR). ΗSMR θα κατασκευάσει μικρούς αντιδραστήρες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρηματοδοτούμενη με 195 εκατ. στερλίνες (228 εκατ. ευρώ) από ιδιωτικά κεφάλαια και έχοντας εξασφαλίσει εγγυήσεις 210 εκατ. στερλινών (245 εκατ. ευρώ) από τη βρετανική κυβέρνηση.

(Από ΤοΒΗΜΑ Team)