Την έκπληξη των παρατηρητών των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία –οι τρίτες κατά σειρά σε διάστημα επτά μηνών– προκάλεσε η νίκη του νεοπαγούς κεντρώου κόμματος του 41χρονου επιχειρηματία Κίριλ Πετκόφ

Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ Πετκόφ εξασφάλισε το 26% των ψήφων, με το κόμμα του –Συνεχίζουμε την Αλλαγή– να υπερτερεί κατά 3% του συντηρητικού GERB, του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο υπό το βάρος αλλεπάλληλων σκανδάλων διαφθοράς κατά τη δεκαετή παραμονή του στην εξουσία.

«Δεσμεύομαι να δώσω τέλος στη διαφθορά και να επιτρέψουμε την αποκατάσταση των δομών της Δικαιοσύνης στη Βουλγαρία» είπε ο νικητής των εκλογών. Ο Πετκόφ υπήρξε υπουργός Οικονομίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ από τη θέση αυτή ηγήθηκε των αποκαλύψεων σκανδάλων. Η δημοτικότητα που απέκτησε τους τελευταίους μήνες, του επέτρεψε να διευρύνει τις φιλοδοξίες του.

Ο Πετκόφ συμμάχησε με τον υπουργό Οικονομικών –και συναπόφοιτό του από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ– Ασεν Βασίλιεφ, ιδρύοντας κεντρώο κόμμα με λάβαρο την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο ίδιος μεγάλωσε στον Καναδά, όπου ασχολήθηκε με μεσιτείες ακινήτων, αλλά και με την εμπορία «προβιοτικών» συμπληρωμάτων διατροφής. Ο Βασίλιεφ δημιούργησε την περιουσία του από ιστοσελίδες κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων.

«Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στην πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας κόμμα ιδρυθέν από επιχειρηματίες, με σπουδές στη Δύση, οι οποίοι επέλεξαν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Είναι υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς, αλλά με κοινωνική ευαισθησία. Το πολιτικό τους πρόγραμμα είναι αρκετά ασαφές για να απευθύνεται σε κάθε ψηφοφόρο, είναι, ωστόσο, σαφείς ως προς τη στήριξή τους στην Ε.Ε. και τη θέση της Βουλγαρίας στην Ενωση και το ΝΑΤΟ», σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας Ιβάν Κράστεφ, μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde.

Ασαφείς θέσεις

Το κόμμα διατηρεί ασαφείς θέσεις για ζητήματα που διχάζουν τη σύγχρονη βουλγαρική κοινωνία, όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Πετκόφ θα πρέπει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με τρία πολύ διαφορετικά μεταξύ τους κόμματα. Ο εν αναμονή πρωθυπουργός θα στραφεί αρχικά, λόγω ιδεολογικής εγγύτητας, στο κεντρώο κόμμα Βουλγαρική δημοκρατία, που εξασφάλισε 6,5% των ψήφων και βρέθηκε στην έκτη θέση. Αναμένεται, επίσης, να διαπραγματευθεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τέταρτο στις κάλπες με 10,8%, και με το κόμμα Υπάρχει ένας τέτοιος λαός, του λαϊκιστή τραγουδοποιού Σλάβι, το οποίο έλαβε 9,5%.

Τα τρία παραπάνω κόμματα, μαζί με αυτό το Πετκόφ, αναμένεται να διαθέτουν την πλειοψηφία εδρών στο Κοινοβούλιο της Σόφιας. Οι προτεραιότητές τους είναι, όμως, πολύ διαφορετικές, ιδιαίτερα σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα, καθώς και στο ζήτημα των σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία. Ολα τα κόμματα εκδηλώνουν, πάντως, την πρόθεσή τους να γυρίσουν τη «σελίδα Μπορίσοφ», παραμερίζοντας τον λαϊκισμό και την ενδημική διαφθορά της φτωχότερης χώρας της Ε.Ε. «Πρέπει να εγκαινιάσουμε εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού» είπε το βράδυ της Κυριακής ο Πετκόφ, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι δεν σχεδιάζει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, παρότι η χώρα του βρίσκεται στην τελευταία θέση της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ευρώπης, με μόλις 23% του πληθυσμού να έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")