Βαρύς προβλέπεται ο επικείμενος χειμώνας, με την τιμή του φυσικού αερίου να εκτοξεύεται χθες στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την προσωρινή διακοπή πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Παράλληλα τρομάζει η πρόβλεψη του διευθύνοντος συμβούλου της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft Οταμπέκ Καρίμοφ για άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου στα 120 δολάρια το βαρέλι.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, ανακοίνωσε προχθές την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας πιστοποίησης του Nord Stream 2, του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, επικαλούμενη νομικό κώλυμα.

Η κίνηση αυτή έπληξε τις ελπίδες ότι ο αγωγός θα προσφέρει σημαντικές προμήθειες αερίου τους ερχόμενους μήνες και προκάλεσε τριγμούς στην αγορά ενέργειας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες στο πρακτορείο Reuters πως η απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής μπορεί να καθυστερήσει την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2 έως τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Η εδρεύουσα στην Ελβετία κοινοπραξία Nord Stream 2 πρέπει να δημιουργήσει θυγατρική εταιρεία με βάση τη γερμανική νομοθεσία, προκειμένου να αποδείξει πως διαθέτει ικανοποιητική χρηματοδότηση και ανεξαρτησία από τη μητρική εταιρεία Gazprom, πριν η τετράμηνη περίοδος πιστοποίησης ξεκινήσει ξανά.

«Εκτιμώ πως η έναρξη του Nord Stream 2 θα καθυστερήσει έως τον Μάρτιο του 2022» ανέφερε γερμανική κυβερνητική πηγή.

Η τιμή αερίου του επόμενου μήνα στην Ολλανδία, που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, κατέγραψε άλμα σχεδόν 8% χθες στα 101,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Οκτωβρίου. Το ολλανδικό συμβόλαιο για αέριο τον Ιανουάριο κατέγραψε επίσης άλμα 7,8% στα 101,61 ευρώ ανά MWh, ενώ το βρετανικό συμβόλαιο χονδρικής για το αέριο για τους τρεις πρώτους μήνες του 2022 σημείωσε αύξηση σχεδόν 12% στις 2,45 λίρες ανά θερμική μονάδα.

Μεγάλη άνοδο παρουσιάζουν και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με τη ρωσική Rosneft να προβλέπει πως η τιμή του μαύρου χρυσού θα φθάσει έως τα 120 δολάρια το βαρέλι στο μέσον της επόμενης χρονιάς, καθώς η δυνατότητα των χωρών του ΟΠΕΚ+ να ανταποκριθούν στη ζήτηση κινδυνεύει εξαιτίας των υποεπενδύσεων και των κυρώσεων.

H τιμή του πετρελαίου έχει εκτιναχτεί σχεδόν 60% πάνω από τα 82 δολ. το βαρέλι φέτος.

(Από τη Ναυτεμπορική)