Ανώτερος αξιωματούχος της Σλοβενίας στον τομέα της ενέργειας αναγνώρισε ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους χωρίς τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, χαρακτηρίζοντας αναγκαίο έναν νέο αντιδραστήρα στον μοναδικό πυρηνικό σταθμό της χώρας. «Υπάρχουν δυνατότητες για περισσότερα φωτοβολταϊκά και τέσσερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Έχουμε επίσης

κάποιο αιολικό δυναμικό που πρέπει να αξιοποιήσουμε… Αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δε θα είναι αρκετές», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Γιερνέι Βρτόβετς.

«Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε την περαιτέρω αύξηση των τιμών είναι η μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων και το άνοιγμα του δρόμου προς την πυρηνική ενέργεια».

Το Υπουργείο Υποδομών εξέδωσε ενεργειακή άδεια για μια νέα μονάδα στον υφιστάμενο πυρηνικό σταθμό στο Κρσκο αυτό το καλοκαίρι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης μιας 20ετούς παράτασης της υφιστάμενης μονάδας πριν από τη λήξη της ισχύουσας άδειάς της το 2023.

Ο κ. Βρτόβετς δήλωσε ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη μονάδα το 2023 ή το 2024, κάτι που, όπως είπε, είναι «φιλόδοξο αλλά εφικτό» και συμβαδίζει με την προγραμματισμένη εγκατάλειψη του άνθρακα το 2033.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βιαζόμαστε με τη δεύτερη μονάδα και τις πυρηνικές τεχνολογίες, δεν θέλουμε να στηριζόμαστε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στις εισαγωγές ενέργειας μετά το 2033».

euractiv.gr