Καθώς η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας ανεβάζει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή, ΗΠΑ και Ρωσία αντάλλαξαν κατηγορίες για εκατέρωθεν επιθετικές κινήσεις στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον ενημέρωσε τους Ευρωπαίους συμμάχους της για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία το προσεχές διάστημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι έχει λάβει «αρκετά ανησυχητικές» πληροφορίες για την κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να εποπτεύουμε την κατάσταση και οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής συγκεντρώσει είναι αρκετά ανησυχητικές», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, οι ανησυχίες της Ουάσιγκτον στηρίζονται σε ενδείξεις για μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων προς τα ουκρανικά σύνορα.

Τις σχετικές αναφορές διέψευσε ως ανυπόστατες και εμπρηστικές ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Παρόμοιοι τίτλοι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να τροφοδοτούν εντάσεις με άνευ ουσίας και αβάσιμα δημοσιεύματα. Οι όποιες μετακινήσεις στρατευμάτων μας εντός συνόρων δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας για κανέναν», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Περνώντας στην αντεπίθεση, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έξι κατασκοπευτικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ πέταξαν πάνω από ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα. «Θεωρούμε την επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και στρατηγική σταθερότητα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Ρωσία προχώρησε σε μια νέα χειρονομία υποστήριξης της Λευκορωσίας, η οποία κατηγορείται από τη Δύση ότι προκάλεσε τεχνητή κρίση του μεταναστευτικού στα σύνορά της με την Πολωνία. Ο ρωσικός στρατός έστειλε χθες στη Λευκορωσία τάγμα αλεξιπτωτιστών, το οποίο θα συμμετάσχει σε κοινά γυμνάσια των δύο χωρών κοντά στα πολωνικά σύνορα. Νωρίτερα, η Ρωσία είχε στείλει δύο βομβαρδιστικά αεροπλάνα, ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, να πετάξουν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στη διάρκεια δύο διαδοχικών ημερών. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, δήλωσε ότι αυτά τα μέτρα ελήφθησαν ως απάντηση στην ανάπτυξη μεγάλης δύναμης του πολωνικού στρατού στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 13/11/2021)