Η Σερβία εξέφρασε την πρόθεση να αποκτήσει μερίδιο 15% στον πυρηνικό σταθμό της Ουγγαρίας στο Paks, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. «Επιθυμία μας είναι να γίνουμε ιδιοκτήτες του 15% του NPP και είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε ένα καλό τίμημα για αυτό», είπε ο Σέρβος πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του ειδησεογραφικού πρακτορείου Tanjug στο YouTube στις 12 Νοεμβρίου

Η πρόταση έγινε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή το 2021 στη Γλασκώβη, όπως ανέφερε ο Βούτσιτς. «Ωστόσο, αυτές οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε μια αρχική φάση και η επέκταση του πυρηνικού σταθμού Paks δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2035», είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο Βούτσιτς είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ότι η χώρα του βρίσκεται σε συνομιλίες για την απόκτηση ποσοστού έως και 12% στον Paks. Ο πυρηνικός σταθμός Paks είναι εξοπλισμένος με τέσσερις αντιδραστήρες νερού υπό πίεση ισχύος 500 MW ο καθένας, των οποίων οι άδειες λήγουν την περίοδο μεταξύ 2032 και 2037. Η ουγγρική κυβέρνηση επί του παρόντος υλοποιεί ένα έργο με τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom για την κατασκευή δύο μονάδων 1.200 MW έκαστη για την αντικατάσταση των παλαιών αντιδραστήρων.