Σε υψηλό τριών εβδομάδων "σκαρφάλωσε" η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγω των ανησυχιών για την καθυστέρηση που θα επιφέρει το "μπλόκο" των γερμανικών αρχών στην έγκριση του αμφιλεγόμενου γερμανορωσικού αγωγού Nord Stream 2 στη λειτουργία του. Το κονσόρτιουμ με έδρα την Ελβετία που διαχειρίζεται τον αγωγό θα πρέπει, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Αρχή και μεταδίδει το πρακτορείο

Reuters, να δημιουργήσει εταιρεία υπό το γερμανικό δίκαιο, προκειμένου να εκπληρώσει περαιτέρω προαπαιτούμενα προκειμένου να λάβει άδεια λειτουργίας του αγωγού.

"Η έγκριση της λειτουργίας του Nord Stream 2 θα εξεταστεί εκ νέου μόνον όταν ο διαχειριστής οργανωθεί σε νομική μορφή συμβατή με το γερμανικό δίκαιο", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Η είδηση επικάθεται σε σειρά παραγόντων που οδηγούν υψηλότερα τις τιμές του φυσικού αερίου σε μια "πεινασμένη" για ενέργεια Ευρώπη, καθώς πολλοί στη Γηραιά Ήπειρο ανέμεναν η Ρωσία να αυξήσει την παροχή μέσω του νέου αγωγού.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, το οποίο λειτουργεί ως σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, σημείωνε νωρίτερα άνοδο έως και 12%, ενώ στις 12.04 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος κέρδισε 11%, στα 88,82 ευρώ η μεγαβατώρα.

capital.gr