Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κήρυξε κατάσταση τη χώρα σε κατάσταση κρίσης, διάρκειας 30 ημερών, λόγω δυσκολιών στον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια που προκαλούνται από διακοπές στην ηλεκτροπαραγωγή και έλλειψη πρόσθετων πηγών, όπως ανακοινώθηκε

Η κατάσταση της κρίσης επιτρέπει στις αρχές να λάβουν διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής παρέμβασης, για την παροχή πρόσθετης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση ανάγκης, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Οι λόγοι για την τρέχουσα κρίση στον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ή διατάραξη της σταθερότητας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, πρόσθεσε η κυβέρνηση. Η παραγωγή στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα REK Bitola σταμάτησε πρόσφατα δύο φορές σε λιγότερο από μία εβδομάδα λόγω πυρκαγιάς και δυσλειτουργίας σωλήνων, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Telma.

Η REK Bitola, η οποία είναι η κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, διαθέτει αποθέματα άνθρακα που επαρκούν για οκτώ ημέρες παραγωγής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΜΜΕ. Ο κρατικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, ESM, απηύθυνε πρόσφατα σειρά εκκλήσεων για προμήθεια άνθρακα για τις ανάγκες του θερμοηλεκτρικού σταθμού REK Bitola και REK Oslomej.

Ο γενικός διευθυντής της ESM, Vasko Kovacevski, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, για να καλύψει τη ζήτηση από τοπικές εταιρείες καθώς βαθαίνει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Ο ESM είπε επίσης ότι θα θέσει σε λειτουργία την τρίτη μονάδα του REK Bitola και θα συνεχίσει να λειτουργεί το REK Oslomej TPP. Η κυβέρνηση σκόπευε προηγουμένως να σταματήσει τη λειτουργία του REK Oslomej ως μέρος ενός σχεδίου για την κατασκευή ενός ηλιακού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη θέση ενός παλιού ανθρακωρυχείου στο συγκρότημα εξόρυξης και ενέργειας.