Με την απειλή διακοπής της διέλευσης φυσικού αερίου και προϊόντων μέσω Λευκορωσίας προς την Ευρώπη απάντησε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο στην ανακοίνωση της Κομισιόν για νέες κυρώσεις σε βάρος της χώρας του, με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με την Πολωνία

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε προειδοποιήσει το καθεστώς Λουκασένκο για επιβολή νέων κυρώσεων, κατηγορώντας το Μινσκ ότι πυροδοτεί «ένα κυνικό γεωπολιτικό παιχνίδι δύναμης» κατευθύνοντας μετανάστες στα σύνορα της ΕΕ, σε μία προσπάθεια να την αποσταθεροποιήσει.

Από την πλευρά του, σήμερα Πέμπτη, ο Λευκορώσος πρόεδρος απείλησε ότι η χώρα του θα απαντήσει σε οποιασδήποτε μορφής «απαράδεκτες» κυρώσεις. «Θερμαίνουμε την Ευρώπη και απειλούν να κλείσουν τα σύνορα», είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta. «Κι αν τους κόψουμε το φυσικό αέριο; Επομένως, συνιστώ στους ηγέτες της Πολωνίας, της Λιθουανίας και των άλλων ανεγκέφαλων να σκεφτούν πριν μιλήσουν. Δεν πρέπει να σταματήσουμε σε τίποτα προκειμένου να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας».

Ωστόσο, οι αγορές φυσικού αερίου δεν τρομοκρατήθηκαν αμέσως από την απειλή του Λουκασένκο, καθώς σημείωσαν ελαφρά άνοδο. Το πρωί της Πέμπτης, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς αυξήθηκε κατά 0,5% στα 71,85 € ανά μεγαβατώρα.

Αναλυτές θεωρούν ότι το αν ο Λευκορώσος ηγέτης θα κάνει πράξη την απειλή του, θα εξαρτηθεί από της Ρωσία και την Gazprom.

Δύο μεγάλες ομάδες μεταναστών πέρασαν τα σύνορα της Λευκορωσίας και εισήλθαν στην επικράτεια της Πολωνίας, μετέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. 

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο κάλεσε τη Βαρσοβία να τους αφήσει να περάσουν, δηλώνοντας ότι προορισμός τους είναι άλλες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί επί μήνες τον Λουκασένκο πως δημιουργεί κρίση δίνοντας βίζες σε μετανάστες και κατόπιν στέλνοντάς τους στην Ευρώπη επιχειρώντας έτσι να εκδικηθεί για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.