Ο όμιλος φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού Engie και η γαλλική τράπεζα Credit Agricole ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι συμφώνησαν να εξαγοράσουν τον ισπανικό όμιλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Eolia Renovables. Η συμφωνία είναι ενδεικτική του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία ΑΠΕ στη Νότια Ευρώπη, εξέλιξη που οδηγεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις αγοράς στον κλάδο

Συγκεκριμένα, οι δύο γαλλικές εταιρείες ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι συμφώνησαν να αγοράσουν το 97,33% του κεφαλαίου της Eolia Renovables από το καναδικό επενδυτικό ταμείο Alberta Investment Management Corporation, αν και δεν αποκάλυψαν τις οικονομικές λεπτομέρειες της εξαγοράς.

Ωστόσο, πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρική αξία της συμφωνίας ήταν λίγο πάνω από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρώην γαλλικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Engie ανακοίνωσε αυτό το μήνα την πώληση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ (8 δισεκατομμύρια δολάρια) του ομίλου τεχνικών υπηρεσιών Equans στην Bouygues και είπε ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Ένα μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Eolia κατασκευάστηκε βάσει προηγούμενων ισπανικών νομικών διατάξεων που εξακολουθούν να εγγυώνται μία σταθερή μακροπρόθεσμη απόδοση για την ενέργεια που παράγουν.

Η Engie, της οποίας οι μετοχές αυξήθηκαν κατά 2,6 κατά το άνοιγμα της αγοράς στο Παρίσι, θα κατέχει το 40% των περιουσιακών στοιχείων της Eolia και η Credit Agricole το 60%.