Ο κλάδος διαχείρισης κεφαλαίων της γαλλικής ασφαλιστικής AXA ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα ακολουθήσει πιο σκληρή στάση με τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, εάν τα σχέδιά τους για τη μείωση των εκπομπών δεν ήταν αρκετά καλά. Ως μέρος μιας αναθεώρησης της τομεακής επενδυτικής της πολιτικής που ανακοινώθηκε στις συνομιλίες

για το κλίμα COP26 στη Σκωτία, οι Investment Managers της AXA εισήγαγαν επίσης μια σειρά νέων εξαιρέσεων «για να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του κλάδου στο περιβάλλον».

Η AXA και οι όμοιές της εταιρείες έχουν αναλάβει τη δέσμευση να φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα σε όλα τα χαρτοφυλάκια τους, με μεγάλες περικοπές που απαιτούνται έως το 2030 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των μέσων του αιώνα.

Μια έκθεση ορόσημο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας φέτος ανέφερε ότι, προκειμένου να διατηρηθούν οι στόχοι του παγκόσμιου κλίματος εφικτές, δεν θα πρέπει να αναπτυχθούν άλλα νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά από φέτος.

Ξεκινώντας στις αρχές του 2022, η AXA IM είπε ότι θα αποκλείσει οποιαδήποτε εταιρεία για την οποία η εξόρυξη πετρελαίου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 5% της συνολικής παραγωγής, από το προηγούμενο όριο του 20%.

Θα εκχωρήσει επίσης από εταιρείες που λαμβάνουν περισσότερο από το 10% της παραγωγής τους από την περιοχή του Arctic Monitoring and Assessment Program (AMAP) και από εταιρείες που εξαρτώνται από σχιστόλιθο ή fracking για περισσότερο από το 30% της παραγωγής.