Η Βουλγαρία έλαβε μια περίεργη έκπτωση τιμής από την Gazprom τον Νοέμβριο. Αντί να αυξηθεί κατά 32%, όπως προέβλεπε η βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz, η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε. Η τιμή του βουλγαρικού φυσικού αερίου τον Νοέμβριο είναι 46,5 €/MWh, δηλαδή σχεδόν δύο φορές χαμηλότερη από τα τιμολόγια των ευρωπαϊκών κόμβων φυσικού αερίου.

Αυτό συνέβη χάρη στις πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου που παρείχε η Gazprom Export σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή, εξήγησε ο πρόεδρος της βουλγαρικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας Ιβάν Ιβάνοφ.

«Συμπληρωματικές ποσότητες συμφωνήθηκαν από την Gazprom σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή, οπότε η πραγματική μείωση είναι 33% σε σύγκριση με την τιμή που ζητούσε προηγουμένως η Bulgargaz», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Ο διευθυντής της Bulgargaz Νικολάι Παβλόφ δεν θέλησε να πει πόσες πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου δόθηκαν και σε ποια τιμή, διότι πρόκειται για εμπορικό μυστικό. Είπε ότι οι ποσότητες παραδόθηκαν μετά την επίλυση των διαφορών με τους Ρώσους, αλλά επίσης δεν είπε για τι ακριβώς μιλούσαν. Εξήγησε ότι οι συνομιλίες διήρκεσαν περισσότερο από ένα μήνα.

Ο Pavlov εξήγησε ότι πρόκειται για εφάπαξ ποσότητες φυσικού αερίου, για τις οποίες η ρυθμιστική αρχή αποφάσισε να προβληματιστεί σχετικά με τις τιμές τον Νοέμβριο.

Η Βουλγαρία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια πολύ λεπτή πολιτική κατάσταση. Η έκπτωση από την Gazprom έρχεται σε μια πολύ ευνοϊκή στιγμή για την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος δέχεται συνεχή κριτική από τον πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και το κόμμα του GERB για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής κρίσης. Στις 14 Νοεμβρίου, οι Βούλγαροι θα ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου και κοινοβουλίου και ο Ράντεφ είναι το φαβορί για μια δεύτερη θητεία.

Παράλληλα, η Ρωσία ελπίζει ότι η επόμενη βουλγαρική κυβέρνηση θα υπογράψει νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία με την Gazprom, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουγγαρίας. Περίπου το 70% του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία προμηθεύεται από τη Gazprom.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας αναφέρει ότι η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου θα εξοικονομήσει στους καταναλωτές 40 εκατομμύρια δολάρια. Αναμένεται ότι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει επίσης μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και θα είναι κάτω από 46 ευρώ.

«Η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αντιστρέψει την τάση στις τιμές του φυσικού αερίου και να αποτρέψει τις δυσβάσταχτες τιμές για τους καταναλωτές», σχολίασε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Γκαλάμπ Ντόνεφ.

«Δεν θα έλεγα ότι η Gazprom μας έδωσε έκπτωση στις τιμές την περασμένη εβδομάδα. Η δεν είναι έκπτωση εκτός αν πρόκειται για μυστική συμφωνία», σχολίασε στη EURACTIV ο Βούλγαρος ειδικός σε θέματα ενέργειας Χρήστο Καζαντζεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση σχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές.

«Η μακροπρόθεσμη στρατηγική είναι η υπογραφή νέας σύμβασης με την Gazprom το επόμενο έτος, όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Η Gazprom γνωρίζει πλήρως ότι η Βουλγαρία δεν έχει πολλές επιλογές για νέους προμηθευτές. Βασίζεται κυρίως στη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Έτσι, η Gazprom έχει κάνει καλή δουλειά. Αυτή η μείωση της τιμής είναι PR λόγω των εκλογών», δήλωσε ο Καζαντζεφ.

euractiv.gr