Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα καθώς οι έμποροι δήλωσαν ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να αυξήσει τις εξαγωγές στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι η Gazprom άρχισε να γεμίζει ορισμένες από τις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις στην ήπειρο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή 

στον κρατικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom να αρχίσει να γεμίζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που ελέγχει στη Γερμανία και την Αυστρία το αργότερο έως τις 8 Νοεμβρίου, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι εξαγωγές στην Ευρώπη θα αυξηθούν.

Ωστόσο, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η Gazprom άρχισε να προσθέτει φυσικό αέριο στις μεγαλύτερες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της σε αυτές τις χώρες το Σαββατοκύριακο, έμποροι και αναλυτές είπαν ότι υπήρξε απογοήτευση καθώς δεν είχε δεσμευτεί πρόσθετη χωρητικότητα αγωγού από τη Ρωσία, υποδηλώνοντας ότι οποιαδήποτε πλήρωση αποθήκευσης θα προερχόταν από τις υπάρχουσες ροές .

Αυτό είναι απίθανο να προσφέρει σημαντική ανακούφιση σε μια αγορά που έχει ταλαιπωρηθεί από τις στενές προμήθειες ενόψει του χειμώνα καθώς και από τους φόβους για ελλείψεις, εάν ο καιρός είναι έστω και ελαφρώς πιο κρύος από το κανονικό και η Ρωσία δεν ενισχύσει τις εξαγωγές στη Δυτική Ευρώπη.

«Η Ρωσία έκανε ό,τι είπε ότι επρόκειτο να κάνει, αλλά με πολύ στενό τρόπο», δήλωσε ο Laurent Ruseckas στην εταιρεία συμβούλων IHS Markit.

«Δεν υπήρξε μεγάλη αύξηση στις συνολικές εξαγωγές προς την Ευρώπη, γι' αυτό ορισμένοι έμποροι είναι απογοητευμένοι, ακόμη και όταν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Gazprom αρχίζουν να βλέπουν να μπαίνει λίγο αέριο», πρόσθεσε ο Ρουσέκκας. «Αυτό που θα είχε μεγαλύτερη αντίδραση από την αγορά θα ήταν εάν η Gazprom επέστρεφε σε πλειστηριασμούς βραχυπρόθεσμων προμηθειών φυσικού αερίου, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια».

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς εκτινάχθηκε έως και 10 τοις εκατό και ξεπέρασε τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα προτού υποχωρήσει στα 76,50 ευρώ, ενώ ο δείκτης αναφοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδοση Δεκεμβρίου αυξήθηκε κατά 6 τοις εκατό σε περίπου 2 £ ανά θερμότητα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν ελαφρώς από τα υψηλά ρεκόρ του Οκτωβρίου, αφού ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ρωσικές προμήθειες στη Δυτική Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξηθούν.

Οι έμποροι και οι αναλυτές επικεντρώθηκαν στις 8 Νοεμβρίου μετά την εντολή του Ρώσου προέδρου να γεμίσουν τα ελεγχόμενα εργοτάξια της Gazprom, τα οποία η εταιρεία επέτρεψε να πέσουν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας κριτική από αναλυτές που πιστεύουν ότι η Μόσχα συνέβαλε σε περιορισμένες προμήθειες φέτος.

Η Ρωσία έχει περιορίσει τις εξαγωγές της στη Δυτική Ευρώπη σε εκείνες που εξασφαλίζονται με μακροπρόθεσμα συμβόλαια φέτος και έχει συνδέσει αυξημένες προμήθειες με την έναρξη λειτουργίας του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα στη Γερμανία.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι νομοθέτες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι πυροδότησε την κρίση φυσικού αερίου για να αυξήσει την πίεση στις ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη για να επιταχύνουν την έγκριση του αγωγού. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι δεν υπήρξε πρόοδος στην πιστοποίηση του Nord Stream 2. «Προφανώς, αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο και το πιο σημαντικό πράγμα εδώ είναι να είμαστε υπομονετικοί», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Interfax.