Η G-20 Στοχεύει στη Διακοπή της Χρηματοδότησης Ξένων Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής με Καύση Άνθρακα

Η G-20 Στοχεύει στη Διακοπή της Χρηματοδότησης Ξένων Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής με Καύση Άνθρακα
energia.gr
Τρι, 26 Οκτωβρίου 2021 - 12:19

Μέσα στη δίνη της ενεργειακής κρίσης η ομάδα G20 έχει εγκαταλείψει τον υψηλό στόχο της να στείλει άνθρακα στο ...χρονοντούλαπο της ιστορίας και αντ' αυτού προσεγγίζει ένα πιο μετριοπαθές σχέδιο για να σταματήσει τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν ξένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες.

 

Με την ενεργειακή κρίση να αλλάζει τη δυναμική των διπλωματικών συνομιλιών, πολλές αναδυόμενες οικονομίες συνεχίζουν να υποχωρούν ακόμη και σε αυτόν τον μικρότερο στόχο – τον ​​οποίο η G-7 υπέγραψε τον Ιούνιο και η Κίνα έχει ήδη δεσμευτεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, που ώθησαν την ατζέντα για το κλίμα στις διεθνείς συνομιλίες φέτος, ήλπιζαν να εξασφαλίσουν σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό εν όψει των συνομιλιών για το κλίμα COP26 των Ηνωμένων Εθνών αυτόν τον μήνα.

Η G-20, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες με τις κορυφαίες εκπομπές ρύπων στον κόσμο, θα δημιουργήσει το σκηνικό για τις διαπραγματεύσεις COP στη Γλασκώβη της Σκωτίας, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως η σύνοδος κορυφής για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Την περασμένη εβδομάδα, οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες της G-20 ολοκληρώθηκαν καταλήγοντας σε αδιέξοδο χωρίς καμία συναίνεση για καθαρές μηδενικές εκπομπές ή τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς. Υπήρξαν ακόμη και κάποιες υποχωρήσεις από το καλοκαίρι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.