Η αγορά ανησυχεί για την επάρκεια των αποθεμάτων φυσικού αερίου με επικείμενη την χειμερινή περίοδο, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στον Nord Stream 2 AG, του οποίου το πρώτο σκέλος ήδη πληρούται από την Gazprom. Όμως η διαμόρφωση των διακυμάνσεων στην Ολλανδία, όπου στον δείκτη TTF που αποτελεί τιμή αναγωγής για ολόκληρη την αγορά της Ευρώπης, οι τιμές διασπούν ανοδικά το φράγμα των 100 δολαρίων ανά Mwh, για πρώτη φορά στην ιστορική τους διαδρομή κατά την τωρινή ενεργειακή κρίση

Οι αναλυτές που παρακολουθούν με αγωνία την αγορά, παρατηρούν απογοητευμένοι πως η ενεργειακή κρίση θα συνεχίσει να εξελίσσεται, χωρίς ορατή προς το παρόν διέξοδο. Η απίστευτη ολλανδική τιμή, εάν αντιπαραβληθεί με το ενεργειακό ισοδύναμο του αργού πετρελαίου αντιστοιχεί σε τιμή της τάξης των 205 δολαρίων ανά βαρέλι και μάλιστα σε περίοδο γενικής ανόδου των τιμών στον τομέα της ενέργειας, που επιτείνονται λόγω της επερχόμενης χειμερινής περιόδου.

Με την απεργία του προσωπικού των πυρηνικών σταθμών ενέργειας στην Γαλλία να μειώνει επίσης δραστικά, αν και προσωρινά την παραγωγή, η κρίση εμφανίζεται να επιδεινώνεται, χωρίς άμεση ανακούφιση της αγοράς και επιβράδυνση της ανοδικής πορείας των τιμών. Το ουσιαστικό πρόβλημα αφορά το γεγονός ότι αποκτά βάθος, σε αντίθεση με την κρίση των τιμών του αργού πετρελαίου του 2008, όταν από το ανώτατο επίπεδο των 150 δολαρίων στα μέσα Ιουλίου, καταρρέουν σε επίπεδα κατώτερα των 40 πριν από την λήξη του έτους και παρά την είσοδο σε χειμερινή περίοδο.

Η νευρικότητα της αγοράς

Στο περιβάλλον που διαμορφώνεται, η αγορά εμφανίζεται υπερβολικά νευρική και ευάλωτη ακόμα και στα πλέον ασήμαντα στοιχεία, με κυρίαρχο σημείο την μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Η αβεβαιότητα για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 AG, συντηρεί τις φοβίες στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη οι τιμές του αργού πετρελαίου και του άνθρακα κινούνται επίσης ανοδικά πέραν πάσης προσδοκίας.

(η συνέχεια στο slpress.gr)