Η Ενεργειακή Κρίση Οδηγεί στα Ύψη τις Τιμές των Μετάλλων - Σε Υψηλό 10 Ετών ο Χαλκός

Η Ενεργειακή Κρίση Οδηγεί στα Ύψη τις Τιμές των Μετάλλων - Σε Υψηλό 10 Ετών ο Χαλκός
energia.gr
Σαβ, 16 Οκτωβρίου 2021 - 07:14

Η τιμή του χαλκού ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια τον τόνο αυτή την εβδομάδα, ενώ ο ψευδάργυρος πραγματοποίησε άλμα πάνω από 10% την Παρασκευή σε υψηλό 14 ετών και το αλουμίνιο κινείται σε υψηλά 13 ετών

Σε υψηλό 10 ετών έκλεισε η τιμή του χαλκού την Παρασκευή καθώς τα βιομηχανικά μέταλλα από το αλουμίνιο ως τον ψευδάργυρο πραγματοποιούν ράλι εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα πλήξει την παραγωγή. 

Η τιμή του χαλκού ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια τον τόνο αυτή την εβδομάδα, ενώ ο ψευδάργυρος πραγματοποίησε άλμα πάνω από 10% την Παρασκευή σε υψηλό 14 ετών και το αλουμίνιο κινείται σε υψηλά 13 ετών. 

Τα βιομηχανικά μέταλλα επωφελούνται από την ισχυρή ζήτηση και από τις διαταραχές που προκαλούν στην εφοδιαστική αλυσίδα οι ισχυρές ανατιμήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του λιγνίτη, το οποίο αυξάνει το κόστος για τα ορυχεία από τη Χιλή ώς την Κίνα.

Η Nyrstar, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ψευδάργυρου στον κόσμο, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα περικόψει την παραγωγή κατά 50% στα τρία ευρωπαϊκά της χυτήρια, ενώ οι διακοπές ρεύματος στην Κίνα έχουν επηρεάσει την παραγωγή αλουμινίου.

Οι ελλείψεις στην προσφορά αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ή μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με αναλυτές.

«Οι επενδυτές μπήκαν στα μέταλλα προσδοκώντας ότι οι περικοπές στην παραγωγή, λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, θα αντισταθμίσουν τη δυνητικά χαμηλότερη ζήτηση αν αλλάξει το κλίμα όταν κινηθούν τα επιτόκια υψηλότερα» δήλωσε στους Financial Times ο Τζον Μπράουνινγκ, αναλυτής στη BANDS Financial στη Σαγκάη.

(από euro2day.gr)