Την ώρα που υπονομεύει την ανάκαμψη των μεγαλύτερων οικονομιών, η ενεργειακή κρίση αποδεικνύεται ένας όχι και τόσο απροσδόκητος σύμμαχος της ενεργειακά πλούσιας Ρωσίας. Οχι μόνον επειδή αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της αγοράς φυσικού αερίου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αλλά επειδή προσελκύει εκ νέου τους επενδυτές, που προεξοφλούν αύξηση των εσόδων της Μόσχας χάρη στην εκτόξευση της τιμής της ενέργειας.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, το ρούβλι έχει ενισχυθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα αναδυόμενης οικονομίας και οι μετοχές ρωσικών εταιρειών ομοίως, ενώ τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της ανέρχονται σε 600 δισ. δολάρια. Τις κινήσεις των ρωσικών τίτλων δικαιολογεί πλήρως η συνεχής άνοδος του πετρελαίου, που χθες βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών, με το Brent να φλερτάρει χθες το απόγευμα με τα 83,84 δολάρια το βαρέλι και να κινείται ανοδικά. Την ίδια στιγμή, το αργό Δυτικού Τέξας έφτασε στα 81 δολάρια το βαρέλι. Και βέβαια οι τιμές των ορυκτών καυσίμων, όπως ο γαιάνθρακας και το φυσικό αέριο, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, ενώ αρχίζει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Αλί Ακάι, αναλυτής της επενδυτικής Carrhae Capital στο Λονδίνο, τόνισε πως «οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και οι εταιρείες εμπορευμάτων των χωρών που εξάγουν ενέργεια θα επωφελούνται από την ανεπάρκεια προσφοράς»

Η Μόσχα καλεί την Ε.Ε. να μην την αντιμετωπίζει ως εχθρό, αλλά ως εταίρο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ενεργειακή κρίση.

Στο μεταξύ, λίγες ημέρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος προσφέρθηκε να αυξήσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και επέρριψε εν μέρει στην Ε.Ε. την ευθύνη για τις ελλείψεις σε φυσικό αέριο και την εκτίναξη των τιμών, η Μόσχα καλεί τώρα την Ε.Ε. να μην την αντιμετωπίζει ως εχθρό αλλά ως εταίρο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ενεργειακή κρίση.

Ο μόνιμος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στην Ε.Ε., Βλαντιμίρ Τσιζόφ, τόνισε χθες πως ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom θα ανταποκριθεί άμεσα στην έκκληση του Ρώσου προέδρου και θα αυξήσει την προσφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Υποσχέθηκε δε πως «αργά ή γρήγορα»θα ληφθούν μέτρα για να αναχαιτισθεί η άνοδος των τιμών της ενέργειας. Κι ενώ αντέκρουσε για πολλοστή φορά τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας ότι έχει διαδραματίσει ρόλο στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, ο κ. Τσιζόφ επισήμανε πως  ασφαλώς δεν βοήθησε η στάση της να αντιμετωπίζει τη Μόσχα «ως γεωπολιτικό αντίπαλο» Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «αντιμετωπίστε μας ως εταίρο και όχι ως αντίπαλο και τα προβλήματα θα λυθούν ευκολότερα. Οταν η Ε.Ε. βρει αρκετή πολιτική βούληση να το κάνει, τότε ξέρετε πού θα μας βρείτε» Τα σχόλια του κ. Τσιζόφ αποτελούν απάντηση στις εντονότατες υποψίες που εξέφρασαν προσφάτως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίως από χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης, ότι η Ρωσία και η Gazprom χειραγωγούν την αγορά του φυσικού αερίου.

Μιλώντας, πάντως, στους Financial Times, η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η ρίζα της ενεργειακής κρίσης «δεν έχει δημιουργηθεί εδώ στην Ευρώπη» Εχει προηγηθεί ο προηγούμενος βαρύς χειμώνας σε Ευρώπη και Ασία, που εξάντλησε τα αποθέματα φυσικού αερίου, ενώ η ζήτηση εκτοξεύθηκε στα ύψη καθώς οι οικονομίες ανέκαμπταν από την πανδημία.

kathimerini.gr