Παραμένει δύσκολη η κατάσταση στην Ευρώπη, καθώς στην Βρετανία και άλλες ενεργειακές εταιρείες κλείνουν υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούνται από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Στη χώρα μας η μέση τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε την Τετάρτη στα 147,56 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως η μεσοσταθμική τιμή τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν στα 58,35 ευρώ(στοιχεία ΑΔΜΗΕ). Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία συνεχίζει να αυξάνεται και 

έφτασε την Τετάρτη σε νέο υψηλό όλων των εποχών, τα 189,90 ευρώ ανά MWh, αυξημένη κατά 7,97% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα. Το νέο ρεκόρ είναι ελαφρώς υψηλότερο από το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών, ύψους 188,19 ευρώ, που καταγράφηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου.  Η τιμή της μεγαβατώρας αυξήθηκε το καλοκαίρι κατά σχεδόν 100 ευρώ. Στο μεταξύ, οι αρχές δεν μπορούν να σταματήσουν την ανοδική τάση, με  αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η ενθάρρυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω της νομοθεσίας θα συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών. Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα επέμβει για τη ρύθμιση των τιμών. Μιλώντας στο Κογκρέσο, η υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα, είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αντίθετο με το δίκαιο της ΕΕ». Υπενθυμίζεται, πως η Μαδρίτη μείωσε τον ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια από 21% σε 10%, ενώ τον Σεπτέμβριο, η ισπανική κυβέρνηση μείωσε τον ειδικό φόρο ηλεκτρικής ενέργειας από 5,1% σε 0,5% και ανέστειλε τον φόρο 7% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ιταλία θα πληρώσουν σύντομα περισσότερα για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο εξαιτίας της απότομης αύξησης των τιμών που έρχεται στις αρχές του τρίτου τριμήνου, παρά τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών θα αυξηθούν κατά 29,8% για τη μέση οικογένεια και οι λογαριασμοί φυσικού αερίου θα αυξηθούν κατά 14,4%, επιβεβαίωσε η ιταλική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Arera σε δελτίο τύπου το βράδυ της Τρίτης. Η άνοδος των τιμών που πέρασε στους Ιταλούς καταναλωτές θα μπορούσε να είχε φτάσει το 45 %,  εάν η κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει για να περιορίσει τη νέα αύξηση των επιτοκίων υποστηρίζει η ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μέτρα ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο τον περιορισμό της απότομης αύξησης των τιμών.

Τέλος, στην Βρετανία, η ενεργειακή εταιρεία Igloo Energy, μαζί με δύο άλλες, επιβεβαίωσαν ότι σταματούν τις συναλλαγές καθώς η αύξηση ρεκόρ του κόστους χονδρικής συνεχίζει να επιβαρύνει τους μικρούς προμηθευτές. Η Igloo είχε 179.000 πελάτες, η Symbio 48.000 και η Enstroga 6.000, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή Ofgem, προσθέτοντας ότι μαζί αποτελούν λιγότερο από το 1% της αγοράς, αναφέρουν οι Financial Times.