Η ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται. Τα σημάδια μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης ώθησαν τις τιμές πάνω από $ 80 το βαρέλι για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, καθώς οι αγορές αντιμετώπιζουν την προοπτική εκτεταμένων ελλείψεων καυσίμων προς το τέλος του έτους. Το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, σημείωσε άνοδο έως και 0,8 % στα 80,19 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια των εμπορικών 

συναλλαγών στην Ασία την Τρίτη, σημειώνοντας υψηλό τριών ετών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Η άνοδος της Τρίτης έφερε την τιμή του αργού σχεδόν 55 τοις εκατό υψηλότερη για το έτος μέχρι σήμερα.

Τα τελευταία κέρδη για το Brent ήρθαν εν μέσω ενός μεγάλου ράλι στις αγορές ενέργειας, με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ Ευρώπης και Κίνας να βοηθά τις τιμές του φυσικού αερίου να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένα έλλειμμα στην παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου, μαζί με μια συντονισμένη προσπάθεια στην Κίνα να περιορίσει τη ρύπανση από τη βαριά βιομηχανία, αναμένεται να ωθήσει το αργό υψηλότερα καθώς οι βιομηχανίες στρέφονται στη χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ενέργειας.

Η κίνηση των κινεζικών αρχών για καθαρή ενέργεια, καθώς το Πεκίνο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο, έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες διακοπές που έχουν διαταράξει τη δραστηριότητα των εργοστασίων και έχουν αφήσει πολλά σπίτια χωρίς ρεύμα στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι Κινέζοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την απότομη πτώση της παραγωγής που ώθησε τις τιμές του θερμικού άνθρακα στη χώρα να αυξηθούν κατά 96% φέτος.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται επίσης στην Κίνα, με τα συμβόλαια προθεσμίας αργού στη Σαγκάη να αυξάνονται κατά 27% από τα χαμηλά επίπεδα που σημειώθηκαν στα τέλη Αυγούστου, αναγκάζοντας το Πεκίνο αυτόν τον μήνα να ανακοινώσει τον πρώτο δημόσιο πλειστηριασμό κρατικών αποθεμάτων πετρελαίου σε εγχώρια διυλιστήρια.

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εγκλωβιστεί σε μια κρίση εφοδιασμού καυσίμων που προκλήθηκε από την έλλειψη οδηγών μεταφοράς, με τους ιδιοκτήτες οχημάτων να κάνουν ουρές για να βάλουν βενζίνη και τις δεξαμενές των πρατηρίων να στερεύουν μετά από ένα κύμα αγορών πανικού.

«Δεν εξετάζουμε μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, αλλά μια πιθανή παγκόσμια ενεργειακή κρίση που έρχεται το χειμώνα», δήλωσε ο Robert Rennie, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής αγοράς στο Westpac.

Πρόσθεσε ότι με την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας να αυξάνεται καθώς οι χώρες διευκολύνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβάλλονται για τον περιορισμό του κορωνοϊού, το πετρέλαιο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει παγκόσμια έλλειψη, με τα αποθέματα των ΗΠΑ να είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο πριν από την περίοδο αιχμής στο τέλος του έτους.

«Πέρα από τις διακοπές ρεύματος στην Κίνα και τις ανησυχίες για τα επίπεδα αποθεμάτων σε όλο τον κόσμο, είναι κατανοητό ότι βλέπουμε ανοδική πίεση στο αργό», είπε η Rennie.

Η εξάπλωση των ελλείψεων καυσίμων ώθησε την Goldman Sachs αυτήν την εβδομάδα να προβάλει ένα παγκόσμιο ενεργειακό ράλι για τους επόμενους μήνες. Η επενδυτική τράπεζα προέβλεψε ότι το Brent θα έφτανε τα 90 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέλος του έτους.

Στην Κίνα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να απαλύνουν τις ανησυχίες υποσχόμενοι ένα γρήγορο τερματισμό των κυλιόμενων διακοπών.

Ένα πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ την Τρίτη στην εφημερίδα Economic Information Daily, μια εφημερίδα που διαχειρίζεται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ανέφερε ότι οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας και να αποτρέψουν αιφνιδιαστικές διακοπές ρεύματος.