Ο μεγαλύτερος κάτοχος μετοχών παγκοσίως, το δημόσιο ταμείο της Νορβηγίας, πρόκειται να πάρει την πολιτική απόφαση να επιμείνει ότι όλες οι εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό της έχουν σαφείς στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2. Το Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας, το οποίο κέρδισε αυτόν τον μήνα τις εκλογές που επικεντρώθηκαν στην εξάρτηση της χώρας από ορυκτά καύσιμα, κατέστησε σαφές ότι θέλει να υιοθετήσει πιο επιθετικές περιβαλλοντικές πολιτικές.

Αυτό περιλαμβάνει την παροχή ενός πιο αυστηρού πλαισίου για τη διαχείριση επενδύσεων της Norges Bank. Το ταμείο ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει τώρα να δεσμευτεί για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, δήλωσε στο Bloomberg ο Espen Barth Eide, εκπρόσωπος του κλίματος των Εργατικών.

Είναι ένας στόχος που κατοχυρώθηκε στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 ως ουσιαστικό βήμα για την πρόληψη καταστροφικών αυξήσεων της θερμοκρασίας. Η απροθυμία της Νορβηγίας μέχρι τώρα να εγγραφεί στο ταμείο πλούτου της, το οποίο κατέχει περίπου το 1,5% των παγκόσμιων μετοχών, έχει αποδοκιμαστεί από ακτιβιστές του κλίματος. Αλλά καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται με πολύ πιο επικίνδυνο ρυθμό από ό, τι φοβόμασταν προηγουμένως, η διάθεση-ακόμη και σε κράτη που εξαρτώνται από το πετρέλαιο όπως η Νορβηγία-αλλάζει.

«Θέλουμε το ταμείο να χρησιμοποιεί ενεργητικές στρατηγικές ιδιοκτησίας για να επιτύχει ένα καθαρό μηδέν για τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου», δήλωσε ο Eide σε συνέντευξή του.