Δυόμιση Ναυτικά Μίλια Από την Κρήτη Έφθασαν οι Τούρκοι - Άφαντο το Πολεμικό Ναυτικό

Δυόμιση Ναυτικά Μίλια Από την Κρήτη Έφθασαν οι Τούρκοι - Άφαντο το Πολεμικό Ναυτικό
του Ευθύμιου Πέτρου
Δευ, 27 Σεπτεμβρίου 2021 - 18:45

Η ΕΛΛΑΣ εισπράττει τα επίχειρα της κατευναστικής πολιτικής την οποία εφαρμόζει απέναντι στην Τουρκία. Αφού λοιπόν το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» υπεχρεώθη να υποστεί νηοψία από τουρκικό πολεμικό, είδαμε στην συνέχεια τουρκική φρεγάτα να παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και να φθάνει σε απόσταση δυόμιση ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Κρήτης. Η προσέγγισις του τουρκικού πλοίου, επ' ουδενί θα μπορούσε να θεωρηθεί «αβλαβής διέλευσις» καθώς έφθασε μέχρι εκεί παρακολουθώντας τον πλού του ερευνητικού

Αξιοσημείωτο είναι, ότι καθ' όλη την διάρκεια αυτών των κινήσεων το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ήταν επιδεικτικώς απόν, ο έλεγχος δε της περιοχής είχε αφεθεί στην ευθύνη του Λιμενικού Σώματος, το οποίο όμως δεν διαθέτει ικανά σκάφη, ή επαρκώς οπλισμένα για να αποτρέψουν τις κινήσεις μιας φρεγάτας. Απεναντίας όπως επεσήμαναν αρμόδιοι επιτελείς, αν από την αρχή των κινήσεων του ερευνητικού το οποίο χαρτογραφούσε την υποθαλάσσια περιοχή προς όφελος των σχεδιαστών του αγωγού East Med, του παρείχετο συνοδεία από ελληνικό πολεμικό πλοίο, έστω μια πυραυλάκατο, το τουρκικό ναυτικό δεν θα είχε αποτολμήσει να το παρενοχλήσει.

Η εκ των υστέρων «έντονος διαμαρτυρία» την οποία εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μάλλον δεν αντιμετωπίσθηκε με την δέουσα σοβαρότητα από την Άγκυρα, η οποία ως γνωστόν καταλαβαίνει μόνον την γλώσσα της ισχύος. Απεναντίας η άσκησις κατευναστικής πολιτικής την αποθρασύνει και αυτό ακριβώς συνέβη και εν προκειμένω. Καθ' όμοιον τρόπο οι Τούρκοι δεν εθορυβήθησαν ιδιαιτέρως από το γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του της ΕΕ για το συμβάν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι συμφώνως προς πληροφορίες, τουρκικές φρεγάτες κινούνται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδος χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα αποτροπής των περαιτέρω κινήσεών τους. Πολιτικοί κύκλοι υπεστήριζαν ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε κλιμάκωση και επέμεναν ότι μια «αστυνομική» αντίδρασις δια της αποστολής περιπολικού του Λιμενικού θα ήταν επαρκής. Εν τέλει όμως ούτε αυτό έγινε και οι Τούρκοι αφέθησαν ανενόχλητοι να κινούνται σε ελληνικά ύδατα και, να παρενοχλούν ένα πλοίο που διεξήγαγε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδος, δυναμεί σχετικής αδειοδοτήσεως από την ελληνική Κυβέρνηση. Η προσέγγισις αυτή, έχει αποδειχθεί από τα πράγματα εσφαλμένη. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται κάθε περίπτωση μειωμένης αντιδράσεως της ελληνικής πλευράς και εγκαθίστανται de facto σε θαλάσσιες ζώνες που δεν τους ανήκουν. Παρά ταύτα, υπάρχουν πολλοί ακόμη που επιμένουν ότι η εφεκτική προσέγγισις αποτρέπει τα χειρότερα. Προφανώς ουδέν εδιδάχθησαν από τα γεγονότα του θέρους του 2020, όταν η γενική και επίμονος κινητοποίησις του ελληνικού στόλου υπεχρέωσε τους Τούρκους να ανακρούσουν και απέτρεψε τα σχέδιά τους για αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Το χειρότερο είναι ότι συστηματικώς η Αθήνα, ακολουθεί την τακτική της αποκρύψεως των «ενοχλητικών» συμβάντων τα οποία αποκαλύπτουν την αποτυχία της κατευναστικής προσεγγίσεως απέναντι στην Τουρκία. Τουλάχιστον δεν ετέθη θέμα συναντήσεως Μητσοτάκη- Ερντογάν, καθ' ην στιγμήν το τουρκικό ναυτικό παρεβίαζε κυριαρχικά μας δικαιώματα ανενόχλητο.

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")