Ποιες Χώρες Διαθέτουν τα Μεγαλύτερα Αποθέματα του (Φθηνού) Άνθρακα και γιατί Δύσκολα θα τον Αποχωριστούμε

Ποιες Χώρες Διαθέτουν τα Μεγαλύτερα Αποθέματα του (Φθηνού) Άνθρακα και γιατί Δύσκολα θα τον Αποχωριστούμε
energia.gr
Δευ, 27 Σεπτεμβρίου 2021 - 09:12

Ο φθηνός και άφθονος άνθρακας παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πηγές ενέργειας παγκοσμίως, ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις θέτουν στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ενώ στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν καταργήσει σταδιακά τη χρήση άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας, αυτή έχει αυξηθεί στην Ασία.

Οπως αναφέρεται στο elements.visualcapitalist.com Κίνα και Ινδία προσπαθούν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε έναν αυξανόμενο πληθυσμό και βασίζονται σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα για να καλύψουν τις απαιτήσεις παρά το περιβαλλοντικό κόστος.

Tο παρακάτω infographic απεικονίζει τη Στατιστική Επισκόπηση της BP για την Παγκόσμια Ενέργεια 2021 και τις 11 χώρες που αποτελούν το 89% των αποθεμάτων άνθρακα παγκοσμίως.

Αποθέματα άνθρακα, ανά χώρα
Ενώ οι χώρες πρέπει να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα έως το 2040 για να επιτύχουν τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, η κατανάλωση σε βασικές αγορές προβλέπεται να αυξηθεί για τα επόμενα χρόνια και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα θα μπορούσε να φτάσει σε ρεκόρ το 2022, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η Κίνα ηγείται της κατανάλωσης, αγοράζοντας περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής και παράγει επίσης το 50% του παγκόσμιου άνθρακα.

Παρόλο που η χώρα ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο για την κορύφωση των εκπομπών CO2 πριν από το 2030 και την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα πριν από το 2060, εξακολουθεί να κατασκευάζει έργα άνθρακα σε άλλα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με την Coal Finance Tracker της EndCoal. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα εξακολουθούν επίσης να χρηματοδοτούν ισχυρά την εξόρυξη άνθρακα στη Νοτιοανατολική Ασία.

Μια σύντομη λίστα χωρών σε τέσσερις ηπείρους που έχουν 1 δισεκατομμύριο τόνους άνθρακα:

Και για να θέσουμε τους αριθμούς σε προοπτική, στον πλανήτη υπάρχουν αποθέματα άνθρακα για περίπου 139 χρόνια στα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης και εξαιρουμένων των μη αποδεδειγμένων αποθεμάτων.

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη άνθρακα;
Ο άνθρακας σχηματίζεται όταν η νεκρή φυτική ύλη βυθισμένη σε βάλτο περιβάλλον υποβάλλεται σε θερμότητα και πίεση για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, η φυτική ύλη μετατρέπεται σε πυκνό άνθρακα μαύρο ή καστανόμαυρο ιζηματογενή βράχο-άνθρακα.

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι ή «βαθμοί» άνθρακα, με βάση τους τύπους και τις ποσότητες άνθρακα που περιέχει ο άνθρακας και την ποσότητα θερμικής ενέργειας που μπορεί να παράγει ο άνθρακας:

Ανθρακίτης: Η υψηλότερη βαθμίδα, είναι μια σκληρή, εύθραυστη και μαύρη λαμπερή ουσία. Περιέχει υψηλό ποσοστό σταθερού άνθρακα και χρησιμοποιείται κυρίως σε σόμπες, φούρνους και συστήματα φιλτραρίσματος νερού. Σχηματισμός: 300-360 εκατομμύρια ετών.

Ασφαλτικά: Μεσαίας τάξης, συνήθως έχει υψηλή τιμή θέρμανσης (Btu) και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην κατασκευή χάλυβα. Σχηματισμός: 100-300 εκατομμύρια ετών.

Υπο-ασφαλτικά: Μαύρο χρώμα, όχι λαμπερό, έχει χαμηλές έως μέτριες τιμές θέρμανσης και χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σχηματισμός: 100 εκατομμυρίων ετών.

Λιγνίτης: Ονομάζεται επίσης καστανός άνθρακας, έχει τη μικρότερη συγκέντρωση άνθρακα, χαμηλή θερμαντική αξία και χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σχηματισμός: 250 εκατομμυρίων ετών.

Ο ανθρακίτης και ο ασφαλτούχος άνθρακας αποτελούν το 70% των αποθεμάτων άνθρακα. Το υπόλοιπο 30% διαιρείται μεταξύ υπο-ασφαλτούχου και λιγνίτη.

Το μέλλον του άνθρακα
Η καύση άνθρακα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 40% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 από τη χρήση ενέργειας, παρά τις προσπάθειες να μειωθεί το μερίδιο της ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Σήμερα, η βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα απασχολεί περίπου 8 εκατομμύρια άτομα και δημιουργεί έσοδα άνω των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως.

Ενώ η ανάπτυξη των επενδύσεων σε άνθρακα επιβραδύνεται, η χρήση άνθρακα είναι απίθανο να μειωθεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα.