Εντυπωσιακή αύξηση επενδύσεων κατά 2,6 δισ. δολάρια στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου σχεδιάζει η Αλγερία, μέλος του ΟPEC+ για το 2022, παράλληλα με την αύξηση της παραγωγής της κατά 8,9 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

 

Οι επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες το επόμενο έτος, θα ανέλθουν συνολικά σε 10 δισ. δολάρια, από 7,4 δισ. δολάρια το έτος που διανύουμε και έχουν ως απώτερο σκοπό να οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής στα 195,9 εκατ. τόνους πετρελαίου, από 187 εκατ. τόνους, φέτος.

Η Αλγερία, που βασίζει την οικονομία της κατά κόρον στον τομέα της ενέργειας, υποχρεώθηκε να μειώσει, πέρυσι, κατά το ήμισυ τις επενδυτικές δαπάνες της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική πίεση που προκλήθηκε από την πτώση των παγκόσμιων τιμών του αργού πετρελαίου λόγω της πανδημίας.

Η κυβέρνηση της χώρας της Β. Αφρικής αναμένει ότι τα κέρδη από την εξαγωγή ενέργειας θα αυξηθούν στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος από 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά.
Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος κυρίως στον τομέα της μη ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της Αλγερίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των συνολικών εσόδων από τις εξαγωγές και το 60% του κρατικού προϋπολογισμού.

Το σχέδιο περιελάμβανε επίσης δέσμευση να διατηρήσει αμετάβλητη την κυβερνητική πολιτική επιδοτήσεων για την αποφυγή κοινωνικών αναταραχών. Επί του παρόντος επιδοτεί σχεδόν τα πάντα, από βασικά τρόφιμα έως κατοικία, φάρμακα και καύσιμα.