Μετά τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα τα Περισσότερα Σχέδια για Κατασκευή Μονάδων Άνθρακα Έχουν Εγκαταλειφθεί

Μετά τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα τα Περισσότερα Σχέδια για Κατασκευή Μονάδων Άνθρακα Έχουν Εγκαταλειφθεί
energia.gr
Τετ, 15 Σεπτεμβρίου 2021 - 10:07

Ο ρυθμός κατασκευής νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα κατέρρευσε μετά τη συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα του 2015, σύμφωνα με έρευνα που υποδηλώνει ότι το τέλος της συγκεκριμένης ρυπογόνου πηγής ενέργειας είναι ορατό

Συγκεκριμένα, η έκθεση διαπιστώνει ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των σχεδίων για την κατασκευή εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα σε όλο τον κόσμο έχουν ακυρωθεί μετά την υπογραφή της κλιματικής συμφωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι 44 χώρες δεν έχουν πλέον μελλοντικά σχέδια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.

Οι οικολογικές οργανώσεις που βρίσκονται πίσω από την έκθεση – οι E3G, Global Energy Monitor και Ember – επισημαίνουν ότι αυτές οι χώρες έχουν τώρα την ευκαιρία να υπογράψουν δέσμευση για μη κατασκευή νέων μονάδων άνθρακα, όπως ήδη έχουν κάνει άλλα 40 κράτη.

«Μόλις πριν από πέντε χρόνια, είχαν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν τόσοι πολλοί νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είτε έχουν ακυρωθεί επίσημα, είτε έχουν σταματήσει και είναι απίθανο να κατασκευαστούν ποτέ», δήλωσε ο Dave Jones, από την Ember. Όπως τονίζει, πολλές χώρες μπορούν να προσθέσουν τις φωνές τους σε μια «χιονοστιβάδα» δημόσιων δεσμεύσεων για μη κατασκευή νέων μονάδων, ώστε να υπάρξει  ένα συλλογικό βασικό ορόσημο που θα σφραγίσει τη μοίρα του άνθρακα.

Οι υπόλοιποι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από άνθρακα που έχουν δρομολογηθεί κατανέμονται σε 31 χώρες, οι μισές από τις οποίες έχουν προγραμματίσει την κατασκευή μία μόνο μονάδας για το μέλλον.

Ο Chris Littlecott, αναπληρωτής διευθυντής στην E3G, δήλωσε ότι η οικονομία του άνθρακα έχει γίνει όλο και λιγότερο ανταγωνιστική σε σύγκριση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.