Η Ευρώπη ξεμένει από φυσικό αέριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρίχνει την ευθύνη για τις ελλείψεις και την εκτόξευση των τιμών στις πολιτικές ανοιχτού ανταγωνισμού των Βρυξελλών, και η Ουάσιγκτον αντεπιτίθεται προειδοποιώντας για πολύ σκληρό χειμώνα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και δείχνοντας ως «ένοχη» τη Μόσχα

Η προειδοποίηση για βαθιά ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη ήρθε σε δραματικούς τόνους -αλλά και με γεωπολιτικές αιχμές- χθες από τον αύμβουλο Ενεργειακής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Άμος Χοχστάιν, ο οποίος δήλωσε στους «Financial Times» ότι πλέον «διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές».

Ο σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως τα ευρωπαϊκά αποθέματα σε φυσικό αέριο βρίσκονται σε οριακό σημείο, οι προμήθειες από την εξωτερική αγορά μειώνονται και τόνισε πως ένας βαρύς χειμώνας μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη στο «σημείο μηδέν».

«Εάν προκύψει βαρύς χειμώνας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η Ευρώπη μπορεί να μείνει χωρίς διαθέσιμο φυσικό αέριο. Αυτό δεν είναι γεωπολιτικό παιχνίδι. Πλέον διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές» δήλωσε. Κι αμέσως μετά επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στη Μόσχα λέγοντας πως η Ρωσία «υπο-προμηθεύει την αγορά συγκριτικά με τα συνήθη επίπεδα» της ροής φυσικού αερίου, συμβάλλοντας έτσι στην εκτόξευση των τιμών.

Γεωπολιτική διάσταση

Δεν είναι τυχαίο ότι το μήνυμα Χοχστάιν ήρθε κατά την επίσκεψή του αυτό το Σαββατοκύριακο στο Κίεβο, όπου είχε επαφές με την ουκρανική ηγεσία για τον αγωγό Nord Stream 2 - γεγονός που αναδεικνύει τη γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος και την πάγια δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για την υψηλή ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώνεται και στις αιχμές του Αμερικανού αξιωματούχου προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: Όπως είπε ο Χοχστάιν, η Ευρώπη δεν έκανε αρκετά για να προετοιμαστεί για την επαπειλούμενη κρίση στην αγορά φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα και, με δεδομένο ότι οι παραδόσεις αμερικανικού LNG στην περιοχή κινούνται ήδη στο μάξιμουμ της δυναμικότητας, θα χρειαστούν εναλλακτικές πηγές στην περίπτωση που το ψύχος είναι βαρύ.

«Ανησυχώ», είπε, «γιατί δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε ποτέ να βρεθούμε στη θέση να λέμε πως εάν ο χειμώνας είναι βαρύς δεν θα υπάρχουν επαρκείς προμήθειες. Έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά αυτό το σκέφτομαι εγώ περισσότερο απ' όσο βλέπω να το σκέφτονται στην Ευρώπη».

Ανεξήγητα χαμηλές

Με βάση τα στοιχεία του Bloomberg τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται πλέον κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται σε αλλεπάλληλα ρεκόρ εν μέσω μειωμένης διάθεσης από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της περιοχής.

Το Bloomberg χαρακτηρίζει «ανεξήγητα χαμηλές» τις ποσότητες αερίου που παραδίδει η ρωσική Gazprom στην Ευρώπη, η Μόσχα ωστόσο υποστηρίζει πως αντιμετωπίζει πολύ υψηλές εγχώριες ανάγκες μετά τον βαρύ περσινό χειμώνα, καθώς και αυξημένη ζήτηση από την Ασία.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέρριψε την ευθύνη για την εκτίναξη των τιμών στην Κομισιόν και στις πολιτικές αυτορρύθμισης της αγοράς και ελεύθερου ανταγωνισμού. Τόσο Ευρωπαίοι όσο και Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο αφήνουν αιχμές για γεωπολιτικό παιχνίδι της Μόσχας, επισημαίνοντας πως μόνον το τελευταίο οκτάμηνο οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα και την Τουρκία έχουν αυξηθεί κατά 19%.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")