Ο Επικεφαλής των ΕΛΠΕ Αποτιμά τη Συμφωνία της ΔΕΠΑ Υποδομών- Το 2022 η Λειτουργία του Μεγάλου Φ/Β Πάρκου στην Κοζάνη

Ο Επικεφαλής των ΕΛΠΕ Αποτιμά τη Συμφωνία της ΔΕΠΑ Υποδομών- Το 2022 η Λειτουργία του Μεγάλου Φ/Β Πάρκου στην Κοζάνη
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Δευ, 13 Σεπτεμβρίου 2021 - 18:32

Η συμφωνία εκχώρησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas  θα αποβεί ωφέλιμη για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της και όχι μόνο για τα συναλλασσόμενα μέρη, όπως υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), Ανδρέας Σιάμισιης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 5ο Southeast Europe Energy Forum που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη.

«Είναι πράγματι καλά νέα. Είμαστε ευτυχείς για τη συναλλαγή και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και την πολύ καλή συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ. Καταφέραμε να πετύχουμε δίκαιη τιμή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σιάμισιης επεσήμανε περαιτέρω πως υπάρχουν ορισμένες ακόμη θετικές παράμετροι από τη συναλλαγή με τους Ιταλούς. Πρώτον, ότι και τα δύο μέρη αισθάνονται ικανοποιημένα από το τίμημα και τη συμφωνία πώλησης και αγοράς, δεύτερον ότι επετεύχθη η αποδοτική ενοποίηση των δικτύων αγωγών μέσης προς χαμηλή πίεση, κάτι που όπως τόνισε, είναι σημαντικό για μια μάλλον μικρή αγορά όπως είναι η ελληνική και τρίτον, ότι στο διαγωνισμό επικράτησε μια εταιρεία που πληροί τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές, έχει καλή θέση στη διεθνή αγορά και καλή γνώση της εγχώριας αγοράς.

Σε ερώτηση για το εάν είναι αναγκαίος ο μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ, ώστε να μπορεί να λάβει θέση στην πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου είπε πως εάν οι ενεργειακές εταιρείες αγνοήσουν τα σημάδια των καιρών, θα βρεθούν εκτός αγοράς. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα ΕΛΠΕ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την πρόκληση και πρόσθεσε πως, εάν δεν αναληφθεί σήμερα, δράση, θα βρεθούμε σε κατάσταση που το επιχειρηματικό μας μοντέλο θα αμφισβητηθεί.

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ακόμη, πως ο όμιλος ανέπτυξε, προς αυτή την κατεύθυνση, ένα ολιστικό πλάνο δράσης που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με «καθαρούς, συγκεκριμένους και επιτεύξιμους στόχους», όπως υπογράμμισε .

Βάσει αυτού του σχεδίου, ο όμιλος σχεδιάζει να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα κατά 50% έως το 2030, για να προσθέσει πως ο όμιλος τροποποίησε, ταυτόχρονα την ευρύτερη επιχειρηματική στρατηγική, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επενδύει, κατά τρόπο ώστε να αναπτύσσει τις δραστηριότητές του στους υδρογονάνθρακες, εκ παραλλήλου με εκείνες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Θέλουμε να προετοιμάσουμε τον όμιλο για μια παρατεταμένη περίοδο μετάβασης, κατά την οποία δεν βλέπουμε τους υδρογονάνθρακες να βγαίνουν από το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, αλλά βλέπουμε νέους τύπους προμηθευτών ενέργειας να μπαίνουν μέσα σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στο φωτοβολταϊκό πάρκο των 204 MW στην Κοζάνη, ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ επαναβεβαίωσε ότι η κατασκευή του θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους που διανύουμε, ενώ η εμπορική λειτουργία του θα ξεκινήσει στην αρχή του 2022.

Μιλώντας για μεγέθη, εκτίμησε ότι μολονότι το πάρκο της εταιρείας θεωρείται, σήμερα, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, σύντομα, στην Κοζάνη θα αναπτυχθούν νέα φωτοβολταϊκά πάρκα με πολλαπλάσια ισχύ από αυτό των ΕΛΠΕ, ενώ κατέληξε, λέγοντας πως προσεχώς, θα ανακοινωθούν δράσεις προς την κατεύθυνση της παραγωγής «πράσινου» και «μπλε» υδρογόνου από τα διυλιστήρια του ομίλου.