Κυρίες και Κύριοι Λειτουργοί του Τύπου και της Ενημέρωσης,

Παρακολουθούμε τελευταία με ενδιαφέρον ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (αλλά και στελέχη της Κυβέρνησης) συστήνουν στους καταναλωτές ρεύματος να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο σύγκρισης τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η σχετική ιστοσελίδα πράγματι είναι χρήσιμη για τους καταναλωτές - ειδικά στην παρούσα περίοδο της απότομης και ξαφνικής ανόδου των τιμών του ρεύματος. 

Εκτιμώντας την διάθεση του Τύπου να προσφέρει καλές υπηρεσίες στο καταναλωτικό κοινό προτείνω να τις εμπλουτίσουν ενημερώνοντας τους επίσης για την ύπαρξη και ιδιωτικών εργαλείων/ιστοσελίδων σύγκρισης τιμών. Τα ιδιωτικά αυτά εργαλεία έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα

  • Λειτουργώντας εδώ και έξη (6) χρόνια (το πρώτο από αυτά από το 2015) έχουν εξασφαλίσει την καλή μαρτυρία της αγοράς για την αξιοπιστία, την αντικειμενικότητα και την ανεξαρτησία τους προσφέροντας τις υπηρεσίες τους δωρεάν στους καταναλωτές. (Το εργαλείο της ΡΑΕ δεν έχει κλείσει ακόμα χρόνο λειτουργίας). 
  • Αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση των αιτήσεων για αλλαγή παρόχου και προωθούν με ίδιες δυνάμεις το άνοιγμα της αγοράς επιβραβεύοντας τους χρήστες τους για αλλαγές που διεκπεραιώνονται μέσω των ιστοσελίδων.
  • Ενημερώνουν με τακτικά newsletters τους χρήστες τους για τα τεκταινόμενα στη αγορά και τους δίνουν την δυνατότητα να αξιολογήσουν τους παρόχους τους.
Τα ιδιωτικά εργαλεία σύγκρισης τιμών που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην χώρα καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις των οδηγιών της ΕΕ και προσφέρουν λειτουργικότητα στους Έλληνες καταναλωτές εφάμιλλη των καλύτερων πρακτικών του ακολουθούν ομοειδή εργαλεία στις χώρες της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Είναι σίγουρο ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν θα έχουν πρόβλημα να ανακαλύψουν ποιες είναι αυτές οι ιδιωτικές ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών, δεδομένου ότι τις ξέρουν και τις χρησιμοποιούν καταναλωτές που ο αριθμός τους (μοναδικοί χρήστες των ιστοσελίδων) πλησιάζει το ένα εκατομμύριο. 
 
Αν παρ' ελπίδα υπάρξει πρόβλημα, παραμένω στη  διάθεσή τους. 
 
Α Γκίκας 
Ιδρυτής 
Clarus ESCo και allazorevma.gr

ΥΓ: To allazorevma.gr, στην διάρκεια της εξαετούς λειτουργίας του, έχει συσσωρεύσει δεδομένα που είναι χρήσιμα για την κατανόηση της εξέλιξης της αγοράς - ιδιαίτερα για δημοσιογράφους που θέλουν να είναι σίγουροι ότι τα στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιεύουν είναι αξιόπιστα. Από τον Απρίλιο του 2020 δε, καταρτίζει και δημοσιεύει τον Δείκτη Τιμών Ηλεκτρικού Ρεύματος που είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής δείκτης που είναι επίκαιρος (τα ανάλογα στοιχεία της Eurostat βγαίνουν με ένα χρόνο καθυστέρηση).

(από allazorevma.gr)