Συνεχίστηκε το ρόλερ-κόστερ της διακύμανσης των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος, καθώς η τιμή αγοράς της επόμενης ημέρας σημείωσε άνοδο της τάξης του 8% και διαμορφώθηκε στα 151,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα για σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η μέγιστη τιμή κυμάνθηκε στα 200 ευρώ, ενώ η ελάχιστη στα 104,21 ευρώ η μεγαβατώρα. Κυρίαρχο ρόλο στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είχε και αυτή τη φορά το φυσικό αέριο

με μερίδιο 46%, ακολούθησε ελαφρώς αυξημένος ο λιγνίτης με 17%, οι ΑΠΕ συμμετείχαν με πτώση στο 13% ενώ στο  16% ήταν το μερίδιο των εισαγωγών και 7% των υδροηλεκτρικών. Τέλος, η ζήτηση διαμορφώθηκε στις 383,90 γιγαβατώρες.

Θυμίζουμε ότι χθες η τιμή ρεύματος στην αγορά επόμενης ημέρας είχε κινηθεί πτωτικά στα 139,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ποσοστιαία μείωση 11% από την Δευτέρα όταν και είχε διαμορφωθεί στα 157 ευρώ.

Καθώς η περίοδος των πυρκαγιών κάθε άλλο παρά έχει τερματιστεί και νέες φωτιές ξεπηδούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, η ανησυχία για την επάρκεια του συστήματος μοιάζει να καταλαγιάζει, καθώς αποδείχτηκε εύρωστο στην κορύφωση της κρίσης. Σημαντική στη μεγάλη μείωση των φορτίων και στη διατήρηση της επάρκειας εφοδιασμού ήταν η συμβολή  της ενεργοβόρου βιομηχανίας που προχώρησε σε ραγδαία μείωση της κατανάλωσης ύστερα από την έκκληση στην οποία προέβησαν οι αρχές την περασμένη εβδομάδα στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ρεύματος της Υψηλής Τάσης να περιορίσουν ή και να μηδενίσουν τη ζήτηση στο κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά τις 18:00 το απόγευμα.

(Φορτίο Συστήματος, Tετάρτη 11/8. Πηγή: ΑΔΜΗΕ) 

(Μερίδιο ηλεκτροπαραγωγής ανά καύσιμο & ισοζύγιο διασυνδέσεων. Πηγή: ΑΔΜΗΕ)

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση του ΙΕΝΕ, η εκτόξευση της ζήτησης ηλεκτρισμού στο ελληνικό σύστημα, εξαιτίας του συνδυασμού των ακραίων θερμοκρασιών και της περιορισμένη παραγωγής των μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας εξώθησαν έντονα ανοδικά τις τιμές στο ΕΧΕ. Έτσι, η  εγχώρια ζήτηση ηλεκτρισμού ξεπέρασε τις 1.4 TWh (ή 1,410 GWh), σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά 524 MW σε σύγκριση με τη διακύμανσή του την προηγούμενη εβδομάδα. Τέλος, η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο ΕΧΕ έφθασε στις 1,436 GWh.

Πιο αναλυτικά, η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ υπερέβη τις 264 GWh (ποσοστό 19%), καταγράφοντας βουτιά 20%. Από την πλευρά τους, οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 8% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 112 GWh (ποσοστιαία αύξηση +11% από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα),  για να καταγράψουν υψηλό 23 εβδομάδων, ενώ οι καθαρές εισαγωγές ανήλθαν στο 15% από 10%.

Τέλος, οι μονάδες φυσικού αερίου παρήγαγαν σε εβδομαδιαία βάση, 615 GWh, για να καλύψουν το 44% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι λιγνίτες με 213 GWh, κάλυψαν το 15% , έναντι 11% το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.