Κατά 4,3% ζσε ετήσια βάση αυξήθηκε η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας στην Γερμανία στο α΄εξάμηνο του έτους, αφότου ξεκίνησε η ανάκαμψη της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καθώς οι ψυχρότερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τους χειμερινούς μήνες, απέφεραν αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρισμό, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής εταιρείας AGEB.

Σε αυτά γίνεται αναφορά στο γεγονός πως η χαμηλή ταχύτητα των ανέμων κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, σήμαινε πως χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί περισσότερος άνθρακας ώστε να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε σε αύξηση κατά 6,3% των εκπομπών CO2 σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το Reuters, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κατά το α΄εξάμηνο του έτους έκαψε 211,2 εκατ. τόνους ισοδύναμου άνθρακα, έναντι 202,4 εκατ. πριν από ένα χρόνο, ενώ η κατανάλωση στο α΄τρίμηνο υποχωρούσε κατά 0,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2020.

Θυμίζουμε πως η πρωτογενής ενέργεια αναφέρεται στις κύριες πηγές ενέργειας όπως είναι τα ορυκτά καύσιμα και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που δεν μετατρέπονται σε άλλες μορφές. Παράλληλα, η κατανάλωση προϊόντων πετρελαίου μειώθηκε κατά 12,1% λόγω της ύφεσης στις αεροπορικές και χερσαίες μεταφορές, ένεκα του πολύμηνου lockdown, ενώ οι υψηλές τιμές για πετρέλαιο θέρμανσης έκανε πολλούς καταναλωτές να καθυστέρησαν να αναπληρώσουν τις δεξαμανές των σπιτιών τους το χειμώνα που μας πέρασε.

Τέλος, η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 16% στο διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2021, χάρη στην υψηλότερη χρήση του από τη βιομηχανία, αλλά επίσης και για θέρμανση και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.