Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι μέτοχοι του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού της ΒΡ, εφόσον η διοίκησή της αποφάσισε τη διοχέτευση σε αυτούς 1,4 δισ. δολαρίων, ήτοι 1 δισ. στερλινών, με τη μέθοδο της επαναγοράς μετοχών. Συν τοις άλλοις πρόκειται, όπως υποσχέθηκε, να αυξήσει το μέρισμα κατά 4% σε ετήσια βάση έως το 2025, ενώ προηγουμένως είχε προβλέψει μια βραχείας διάρκειας άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού» – και αυτή η εξέλιξη συνδυάζεται με το ότι η μετάβαση και μεταστροφή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας διενεργείται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο

Εν τω μεταξύ, η μέχρι σήμερα άνοδος των τιμών συνέδραμε τον πετρελαϊκό όμιλο να εμφανίσει κέρδη 2,8 δισ. δολαρίων το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, όταν την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο είχε υπέρογκες ζημίες 6,68 δισ. δολαρίων, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Το 2020 η πανδημία είχε υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να επιβάλουν περιορισμούς και διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ώστε να ανασχεθεί η μετάδοση του ιού.

Ειδικότερα, η ΒΡ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις ταμειακές της ροές, που συγκέντρωσε κατά το πρώτο εξάμηνο, για να εγκαινιάσει το πρόγραμμα εκ νέου αγοράς ιδίων μετοχών αξίας 1,4 δισ. δολαρίων. Επιπροσθέτως, όπως διευκρίνισε, θα συνεχίσει την επαναγορά μετοχών 1 δισ. δολαρίων κάθε τρίμηνο μαζί με την αύξηση μερίσματος κατά 4% τον χρόνο. Το μέρισμα, που το είχε κατά το ήμισυ μειώσει στα 5,25 σεντς ανά μετοχή τον Ιούλιο του 2020, φέτος κατά το δεύτερο τρίμηνο το ενίσχυσε κατά 4% στα 5,46 σεντς ανά μετοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βρετανικός όμιλος ενέργειας ήδη το τελευταίο δωδεκάμηνο εφαρμόζει το σχέδιο μετασχηματισμού του σε μια εταιρεία της νέας εποχής. Το υπόλοιπο της δεκαετίας του 2020 προβλέπει διόγκωση τιμών στην αγορά πετρελαίου, ενώ σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα προβλέπει μείωση, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να μειώσουν πιο γρήγορα από τον αρχικό τους σχεδιασμό τις εκπομπές ρύπων. Οπως παρατηρεί ο Guardian, o ενεργειακός όμιλος της ΒΡ εκτιμά ότι τους εναπομείναντες μήνες η τιμή του αργού τύπου Brent κατά μέσον όρο θα διαμορφωθεί στα 60 δολάρια το βαρέλι, όταν σε προηγούμενη πρόβλεψη είχε γίνει λόγος για 55 δολάρια το βαρέλι. Αναφορικά με τα επόμενα χρόνια έως το 2030, η ΒΡ αναμένει να παραμείνει στα εν λόγω επίπεδα, αποτυπώνοντας βραχυπρόθεσμα προβλήματα προμηθειών.

Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου έως το 2040 η εταιρεία προβλέπει 55 δολάρια το βαρέλι και 45 δολάρια το βαρέλι έως το 2050, διότι η διοίκησή της αναμένει πως σε παγκόσμιο επίπεδο η μετάβαση της οικονομίας σε λιγότερο ρυπογόνες μορφές ενέργειας θα επισπευσθεί. Συγκριτικά πάντως με την ΒΡ, η ανταγωνίστρια ολλανδική Royal Dutch Shell έχει θέσει λιγότερο μεγαλόπνοους κλιματικούς στόχους, ενώ την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε προς το καλύτερο το μέρισμά της κατά περίπου 40%. Επιπροσθέτως, τέλος, επανεκκινεί το πρόγραμμα αγοράς μετοχών της ύψους 2 δισ. δολαρίων.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")