Λειτουργικά κέρδη-ρεκόρ για την Toyota Motor. H μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη στα 997,49 δισ. Γιεν (9,15 δισ. Δολάρια) καθώς οι πληγείσες από την πανδημία πωλήσεις ανέκαμψαν ενώ αντιμετώπισε και την παγκόσμια έλλειψη επεξεργαστών, καλύτερα από πολλές ανταγωνιστικές εταιρείες. Τα λειτουργικά κέρδη του Ιαπωνικού γίγαντα, για το τρίμηνο μέχρι τις 30 Ιουνίου, ήταν υψηλότερα των μέσων εκτιμήσεων

για 752 δισ. Γιεν και καλύτερα από τα 13,9 δισ. Γιεν της αντίστοιχης περιόδου του προηγουμένου έτους.

Τα κέρδη της τελευταίας περιόδου επίσης ενισχύθηκαν από τις ευνοϊκές κινήσεις στο συνάλλαγμα.

Ωστόσο, η Toyota διατήρησε τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε τον Μάιο για λειτουργικά κέρδη 2,5 τρισ. Γιεν στο σύνολο της χρήσης, επικαλούμενη την αβέβαιη κατάσταση εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, των ελλείψεων επεξεργαστών και του υψηλότερου κόστους για τα ανταλλακτικά.

Η Toyota έχει επωφεληθεί από το σχέδιο επιχειρηματικής συνέχειας που ανέπτυξε μετά τον σεισμό στη Φουκουσίμα το 2011 που απαιτούσε από τους προμηθευτές να "στοκάρουν” επεξεργαστές για 2-6 με μήνες, αναλόγως του χρόνου που απαιτείται από την παραγγελία έως την παράδοση, ανέφερεται στο Reuters.

Η αυτοκινητοβιομηχανία διατήρησε τις εκτιμήσεις για πωλήσεις 8,7 εκατ. οχημάτων στην τρέχουσα χρήση, υψηλότερα από τα 7,65 εκατ. οχήματα στο προηγούμενο έτος.