Λονδίνο.- Νέο σκηνικό εντάσεως στην Μέση Ανατολή διαμορφώνεται μετά την επίθεση σε ισραηλινών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο από μη επανδρωμένο αερόχημα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος που επέβαιναν σε αυτό. Πρώτο το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν ότι ευθύνεται για την επίθεση, ακολούθησαν δε η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρουμανία που θεωρούν ότι το Ιράν ευθύνεται για την φονική επίθεση που σημειώθηκε στα ανοικτά του Ομάν.

Η βρετανική κυβέρνηση ανεκοίνωσε ότι συνεργάζεται με τους εταίρους της για να δώσουν μια «συντονισμένη απάντηση».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την παράνομη και ανάλγητη επίθεση εναντίον ενός εμπορικού πλοίου στα ανοικτά του Ομάν, από την οποία σκοτώθηκαν ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος πολίτης» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. «Πιστεύουμε ότι αυτή η επίθεσις ήταν σκόπιμη, στοχευμένη και συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ιράν», προσέθεσε. Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό, το Λονδίνο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι «πολύ πιθανόν» το Ιράν να επιτέθηκε στο τάνκερ χρησιμοποιώντας ένα ή περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους του για μια συντονισμένη απάντηση σε αυτήν την απαράδεκτη επίθεση», ανέφερε ακόμη.

Ήδη ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ συζήτησε το θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του. Ο αντιστράτηγος Αβίβ Κοχάβι και ο Βρετανός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Νικ Κάρτερ, «συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή και τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες» ανέφερε η ανακοίνωσις του ισραηλινού στρατού.

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν εν συνεχεία ότι «είναι βέβαιες πως το Ιράν» ευθύνεται για την επίθεση εναντίον τάνκερ στην θάλασσα του Ομάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονυ Μπλίνκεν δήλωσε: «Αφού εξετάσαμε τις πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας, είμαστε βέβαιοι ότι το Ιράν εξαπέλυσε αυτήν την επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε δύο αθώα θύματα. Χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροχήματα με εκρηκτικά, ένα φονικό όπλο που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή».

Ανέφερε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον «ενεργεί συντονισμένα με τις κυβερνήσεις της περιοχής και πέραν αυτής, για να δώσει την αρμόζουσα, άμεση απάντηση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτήν την επίθεση, που ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων και επιθετικών συμπεριφορών».

Η Ρουμανία κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι ευθύνεται για την επίθεση.

«Υπό το φως των στοιχείων που παρουσίασαν οι διεθνείς εταίροι μας, που κάνουν λόγο για μια συντονισμένη εκ προθέσεως επίθεση εκ μέρους του Ιράν, η Ρουμανία απαιτεί από τις ιρανικές αρχές να παράσχουν εξηγήσεις χωρίς καθυστέρηση» ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών στο Βουκουρέστι.Η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμιξη, με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών να κάνει λόγο για "αβάσιμες κατηγορίες".

Υπενθυμίζεται ότι, το πετρελαιοφόρο «Mercer Street» έγινε στόχος επιθέσεως ενώ έπλεε στη θάλασσα του Ομάν. Το διαχειρίζεται η εταιρεία Zodiac Maritime, η οποία έχει έδρα της το Λονδίνο και ανήκει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Εγιάλ Οφέρ.