Μήνυμα καταδίκης των εξαγγελιών Ερντογάν για τα Βαρώσια έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις μονομερείς ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου

«Θεωρούμε απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε απαντητική επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Έχω διαβάσει με προσοχή την επιστολή σας, ημερομηνίας 14 Μαΐου 2021 που ακολούθησε της άτυπης συνάντησης, 5 και ΟΗΕ, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου 2021, και το μήνυμα της 5ης Ιουλίου 2021, στα οποία εκφράζεται ανησυχία για πιθανή αλλαγή του status quo των Βαρωσίων και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό», συμπλήρωσε στην επιστολή του ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Διαβεβαίωσε δε ότι η χώρα του «στηρίζει με συνέπεια μια λύση στο Κυπριακό, εντός του γνωστού πλαισίου του διεθνούς δικαίου το οποίο έχει τεθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και προνοούν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια». Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι η Ρωσία «θα προωθεί τη δημιουργία ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών, με στόχο την επίτευξη προόδου στην επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων». Τέλος, ανέφερε ότι η Ρωσία πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχει η ανάγκη για εμπλοκή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας «στη συζήτηση για τις εξωτερικές πτυχές της λύσης και επίσης για την αντικατάσταση του υφιστάμενου αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, με εγγυήσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Την ίδια ώρα πάντως ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ εξαπέλυσε φραστική επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο, καταλογίζοντάς τους ότι «απειλούν» και «πιέζουν» την τουρκοκυπριακή πλευρά για το ζήτημα των Βαρωσίων. Σημείωσε δε ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων θα συνεχιστεί, καθώς αποτελεί μέρος της πολιτικής «για δύο κράτη», η οποία στηρίζεται, όπως είπε, από την Τουρκία.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")