IEEFA: Η Κίνα Χρηματοδοτεί το 56% της Παραγωγής Ενέργειας από Άνθρακα στα Μεγαλύτερα Εναπομείναντα Projects

IEEFA: Η Κίνα Χρηματοδοτεί το 56% της Παραγωγής Ενέργειας από Άνθρακα στα Μεγαλύτερα Εναπομείναντα Projects
energia.gr
Τρι, 3 Αυγούστου 2021 - 09:35

Μια ανασκόπηση των προτάσεων παραγωγής άνθρακα σε χώρες με μεγάλους εναπομείναντες αγωγούς δείχνει ότι το 56% της συνολικής δυναμικότητας αυτών των προτάσεων υποστηρίζεται-χρηματοδοτείται από την Κίνα. Ιστορικά μόνο ένας από τους σημαντικότερους παρόχους χρηματοδότησης σε υπερπόντια έργα άνθρακα, η Κίνα φαίνεται 

πρόσφατα όλο και πιο απομονωμένη καθώς άλλα έθνη και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να αποσύρονται από τετοιου είδους έργα. Μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τη χρηματοδότηση άνθρακα διαπίστωσε ότι η Κίνα ήταν ο τελευταίος δημόσιος χρηματοδότηςγια τις μονάδες άνθρακα στο εξωτερικό. Διαπίστωσε επίσης ότι η κινεζική χρηματοδότηση συμμετείχε μόνο στο 13% της ισχύος που παράγεται από άνθρακα υπό ανάπτυξη ή λειτουργεί εκτός Κίνας κατά την περίοδο 2013 έως 2019.

Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να επισημανθεί εδώ είναι ότι αυτό το 13% όπου η δημόσια κινεζική χρηματοδότηση για τον άνθρακα υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για τον κίνδυνο πολλών έργων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, επιτρέποντάς τους να συγκεντρώσουν ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις που διαφορετικά θα προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν.

Επιπλέον, η χρηματοδότηση του άνθρακα έχει αλλάξει σημαντικά από την περίοδο 2013 έως 2019. Η δημόσια χρηματοδότηση της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας για προτεινόμενα νέα εργοστάσια άνθρακα υφίσταται σοβαρή πίεση μετά τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη κάνει οι τρεις χώρες για να φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Ένας αυξανόμενος κατάλογος τραπεζών και μεγάλων επενδυτών έχει αποστασιοποιηθεί από τον άνθρακα, με 178 παγκοσμίως σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν ανακοινώσει επίσημες πολιτικές εξόδου άνθρακα μέχρι σήμερα. Η τάση έχει επιταχυνθεί, με 65 νέες ή βελτιωμένες δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2021, μια επιτάχυνση της τάξης του 60% σε ετήσια βάση. Η Νότια Κορέα δεσμεύτηκε να τερματίσει τη δημόσια χρηματοδότηση άνθρακα στο εξωτερικό. Η Ιαπωνία έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει επίσης, αν και τώρα φαίνεται ότι προσπαθεί να δημιουργήσει και να εκμεταλλευτεί κενά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο τρίτος από τους τρεις μεγάλους ιστορικούς παρόχους δημόσιων οικονομικών για άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι η Κίνα, η οποία φιλοξενεί επίσης μερικές από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες του κόσμου, οι οποίες εξακολουθούν να είναι σημαντικοί πάροχοι χρηματοδότησης άνθρακα, καθώς οι ιαπωνικές τράπεζες - βασικοί ιστορικοί πάροχοι χρηματοδότησης της ασιατικής ενέργειας άνθρακα - αρχίζουν να αποχωρούν από τον τομέα.

Μια ματιά στον υπόλοιπο αγωγό παγκόσμιου έργου παραγωγής ενέργειας από άνθρακα επιβεβαιώνει ότι η Κίνα εξακολουθεί να φαίνεται να είναι ο βασικός χρηματοδοτικός, μηχανικός και κατασκευαστικός παράγοντας της επόμενης γενιάς εργοστασίων άνθρακα, εάν προχωρήσει οποιοδήποτε σε αυτά τα έργα.


Η IEEFA ανέλυσε προηγουμένως την επιρροή της Κίνας σε έργα άνθρακα το 2018. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η Κίνα ήταν ουσιαστικά ο δανειστής της τελευταίας λύσης για προτάσεις ισχύος με άνθρακα στην αναπτυσσόμενη Ασία και την Αφρική, χάρη στη φύση των κινδύνων για τα δημόσια οικονομικά της από την China Development Bank και την China EXIM Bank, και την προθυμία των τεράστιων κρατικών εμπορικών τραπεζών της να συνεχίσουν να δανείζουν επενδύσεις άνθρακα.

Από το 2018, ο παγκόσμιος αγωγός έργων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα συνεχίζει να συρρικνώνεται. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες προγραμματισμένων έργων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα σε πολλές χώρες, αν και, δεδομένης της παγκόσμιας δυναμικής μακριά από τον άνθρακα, πρέπει να υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για την πιθανότητα υλοποίησης πολλών από αυτές τις προτάσεις.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τους δέκα μεγαλύτερους αγωγούς προ-κατασκευής έργων εκτός Κίνας και Ινδίας (όπου η κατασκευή και η χρηματοδότηση άνθρακα είναι εντελώς εσωτερική) σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Global Energy Monitor Global Coal Plant Tracker.

Κινεζική υπερπόντια ανάπτυξη άνθρακα

Τα δεδομένα της GEM τονίζουν την κλίμακα της κινεζικής υποστήριξης για υπερπόντιους αγωγούς άνθρακα που θεωρητικά εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι. Αυτή η υποστήριξη περιλαμβάνει άμεση ιδιοκτησία έργων από κινεζικές κρατικές εταιρείες κοινής ωφελείας και μηχανικές εταιρείες, χρηματοδότηση από κινέζους κρατικούς δανειστές (τόσο πολιτικές όσο και εμπορικές τράπεζες) και συμβάσεις μηχανικής, προμηθειών, κατασκευών (EPC).

Το διάγραμμα δείχνει το ποσοστό της χωρητικότητας του αγωγού άνθρακα κάθε χώρας που έχει κάποια κινεζική υποστήριξη. Συνολικά, το 56% της συνολικής δυναμικότητας των συνδυασμένων αγωγών στις δέκα χώρες υποστηρίζεται από την Κίνα.

Η Ινδονησία έχει τον μεγαλύτερο αγωγό με κινεζική υποστήριξη άνω των 10 γιγαβάτ (GW) ή το 54% του αγωγού της χώρας. Στο Μπαγκλαντές, η κινεζική υποστήριξη υπάρχει στο 88% του εναπομείναντος αγωγού άνθρακα, αν και-όπως και στην Ινδονησία-πρέπει να υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για το πόσο από αυτό θα προχωρήσει μετά την πρόσφατη ακύρωση 10 προτάσεων ισχύος από άνθρακα από την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές.