Συνδέθηκε με το Δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου ο Πιο Ισχυρός Παλιρροϊκός Στρόβιλος στον Κόσμο

Συνδέθηκε με το Δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου ο Πιο Ισχυρός Παλιρροϊκός Στρόβιλος στον Κόσμο
energia.gr
Παρ, 30 Ιουλίου 2021 - 11:14

Ο πιο ισχυρός παλιρροϊκός στρόβιλος στον κόσμο, που κατασκευάστηκε από την σκωτσέζικη εταιρείας κατασκευής στροβίλων παλιρροιακού ρεύματος Orbital Marine Power, άρχισε να παρέχει ενέργεια στο δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέλιξη που αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη θαλάσσια βιομηχανία κυματικής ενέργειας

Ο παλιρροιακός στρόβιλος 2MW O2 βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας (EMEC) στα νησιά Orkney της Σκωτίας, αγκυροβολημένο στην δοκιμαστική παλιρροϊκή τοποθεσία Fall of Warness. Με μήκος 74 μέτρα και τροφοδοτούμενη από μερικά από τα ισχυρότερα παλιρροϊκά ρεύματα στον κόσμο, ο παλιρροϊκός στρόβιλος Ο2 αναμένεται να λειτουργήσει για τα επόμενα 15 χρόνια, παράγοντας αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει την ετήσια ζήτηση περίπου 2.000 κατοικιών.

Η κυματική ενέργεια ήταν μια από τις νεότερες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ και λίγο καιρό, παρουσιάζοντας τεράστιες δυνατότητες αλλά επισκιαζόταν από την επιτυχία πιο καθιερωμένων τεχνολογιών όπως η αιολική και η ηλιακή, οι οποίες έχουν προσελκύσει το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου επενδυτικού κεφαλαίου.

Οι παλιρροϊκοί στρόβιλοι είναι αγκυροβολημένοι στη θάλασσα ή στην κοίτη ποταμών και χρησιμοποιούν την περιοδική κίνηση της παλίρροιας για να γυρίσουν τις τουρμπίνες. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν παλιρροϊκά ρεύματα ή ρεύματα ποταμών - τα οποία αποτελούν μια δυνητικά ανεξάντλητη πηγή παραγωγής ενέργειας - ενώ οι παλίρροιες είναι τακτικές και προβλέψιμες.