Το Τέξας Αντιμέτωπο με τη Νέα Πραγματικότητα: Μειώνεται ο Ρόλος του Πετρελαίου και του Φ. Αερίου στην Οικονομία του

Το Τέξας Αντιμέτωπο με τη Νέα Πραγματικότητα: Μειώνεται ο Ρόλος του Πετρελαίου και του Φ. Αερίου στην Οικονομία του
energia.gr
Πεμ, 29 Ιουλίου 2021 - 09:01

Σύμφωνα με νέα έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA), οι πολιτειακοί ηγέτες του Τέξας έχουν να αντιμετωπίσουν μία νέα πραγματικότητα σχετικά με το μέλλον του ρόλου του τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου στην οικονομία της Πολιτείας και τη δημοσιονομική ευημερία ορισμένων αγροτικών κομητειών της. Τον Απρίλιο του 2021, το παράρτημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve Bank) με έδρα το Ντάλας, ανακοίνωσε εντυπωσιακά οικονομικά δεδομένα για την οικονομία του Τέξας, όπως το ότι η Πολιτεία φιλοξενεί το 30% της διυλιστικής ικανότητας των ΗΠΑ και το 75% της παραγωγής πετροχημικών. Ωστόσο, όπως τονίζει η έκθεση του IEEFA, τέτοιοι αριθμοί κρύβουν την πραγματικότητα ότι η βιομηχανία δεν καθοδηγεί πλέον την οικονομική ανάπτυξη στο Τέξας

«Τα φορολογικά έσοδα, η απασχόληση και η συνολική συνεισφορά στην κρατική οικονομία από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται σε αργή πτώση εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Trey Cowan, αναλυτής της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στο IEEFA και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, με τίτλο Deep in the Heart of Texas, Oil and Gas Losing Economic Luster

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Τέξας πρέπει να αναγνωρίσουν τους πιθανούς κινδύνους από τη συνέχιση της ανάπτυξης μιας βιομηχανίας που αντιμετωπίζει πρωτοφανή ανταγωνισμό». Οι 10 κομητείες με την υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου στο Τέξας (οι οποίες το 2019 ήταν οι Glasscock, Howard, Karnes, Loving, La Salle, Martin, Midland, Reeves, Upton και Ward) εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον φόρο ιδιοκτησίας που καταβάλλουν οι παραγωγοί. Στις οκτώ από τις 10, πάνω από το 50% των ετήσιων εσόδων από τον φόρο ιδιοκτησίας προήλθαν από πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Η βιομηχανία αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις της αγοράς και οι ασκούμενες πολιτικές επιφέρουν πρόσθετες προκλήσεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τόσο στις μεταφορές όσο και στα πετροχημικά. Το Τέξας, σύμφωνα με το IEEFA, θα επωφεληθεί αν αποκτήσει μία ευρύτερη «ματιά» στην οικονομία του προς την κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το ομοσπονδιακό Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ το 2021, το 21% του ακαθάριστου πολιτειακού ΑΕΠ του Τέξας προερχόταν το 1981από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ σήμερα το ίδιο μερίδιο ανέρχεται σε 10%. Εν τω μεταξύ, ο πολιτειακός τομέας των υπηρεσιών αυξήθηκε από το 11% του ακαθάριστου προϊόντος της πολιτείας στο 28% κατά το ίδιο διάστημα. 

 

1981-2021: Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν είναι πια οι βασικοί παράγοντες ανάπτυξης στην οικονομία του Τέξας (πηγή: ομοσπονδιακό Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης ΗΠΑ, IEEFA). 

«Η πιο ελπιδοφόρα λύση ώστε το Τέξας να αντιμετωπίσει την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα είναι να αγκαλιάσει την πολύπλευρη οικονομία του», τονίζει ο Cowan. «Όπως οι επενδυτές, έτσι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Τέξας πρέπει να αναγνωρίσουν τις δυνάμεις της αγοράς που προκαλούν την απομάκρυνση των επενδύσεων από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς η σημασία της μειώνεται στην παγκόσμια οικονομία».

Η έκθεση αναλύει το σκεπτικό για μια νέα κατεύθυνση στον οικονομικό σχεδιασμό και επισημαίνει τις επιλογές που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους τοπικούς, πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ όταν έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο αναταράξεων λόγω της αναδιάταξης των δυνάμεων της αγοράς.