Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) κατέγραψε σημαντική μείωση το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 19 Ιουλίου και 25 Ιουλίου ανήλθε στα €93,96/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 8,6% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €140,20/MWh και στα €48,79/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Δευτέρα (19/7), φτάνοντας τα €117,64/MWh.    

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και η σημαντική άνοδος της παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ πίεσαν προς τα κάτω τις τιμές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού υποχώρησε κάτω από τις 1,2 TWh (1.193 GWh), ενώ το ωριαίο φορτίο μειώθηκε κατά 560 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.216 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (23 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 46 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 28%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ ξεπέρασε τις 333 GWh, σημειώνοντας άνοδο 14% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 7% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 82 GWh (-18% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 538 GWh, καλύπτοντας το 45% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 72 GWh, κάλυψε το 6% της ζήτησης ηλεκτρισμού.