Εκκληση για τη διάθεση περισσότερων κεφαλαίων με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απευθύνει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Απευθυνόμενη στους υπευθύνους της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και άλλων αναπτυξιακών τραπεζών με πολυδιάστατη δράση (MDBs), η Αμερικανίδα υπουργός τους κάλεσε να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την κινητοποίηση ουσιαστικά περισσότερων κεφαλαίων με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη στήριξη πολιτικών που θα διευκολύνουν τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων

Σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Γέλεν, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για το κλίμα, Τζον Κέρι, αλλά και οι υπεύθυνοι των μεγάλων αναπτυξιακών τραπεζών συζήτησαν τρόπους για «να μεγιστοποιηθεί» το ιδιωτικό κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ τόνισαν την ανάγκη να επαναξιολογηθούν οι εσωτερικές πρωτοβουλίες της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς και οι πρακτικές της προς την ίδια κατεύθυνση. «Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ενθάρρυνε τις αναπτυξιακές τράπεζες να αυξήσουν την προσοχή τους στην κλιματική προσαρμογή, κυρίως μέσω δράσεων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και να υποστηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες για την υλοποίηση φιλόδοξων μέτρων μείωσης των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να μεριμνήσουν για την προστασία σημαντικών οικοσυστημάτων», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Η κ. Γέλεν θα συγκαλέσει πάλι τη συγκεκριμένη ομάδα στελεχών «για να συζητήσει συγκεκριμένα σχέδια τον Οκτώβριο», στο περιθώριο των ετήσιων διασκέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μεταξύ των εν δυνάμει πρωτοβουλιών που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν και οι κινήσεις των τραπεζών πέραν των παραδοσιακών χρηματοδοτήσεων για την ανάπτυξη, προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες στην αγορά πράσινων ομολόγων αλλά και στη δημιουργία «πλαισίων διευκόλυνσης» για την προσέλκυση περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων για το κλίμα. Πλην του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, στους τραπεζικούς οργανισμούς που συμμετείχαν στη συνάντηση συμπεριλαμβάνονταν η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η κινεζικής επιρροής Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, όπως επίσης και η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς, σχολίασε τις σχετικές συνομιλίες τονίζοντας πως υπήρξε «μια καλή συζήτηση για την κλιματική αλλαγή» στη διάρκεια της συνάντησης. Προσέθεσε ότι «μια αίσθηση επείγουσας δράσης για το κλίμα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της μετάβασης, της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια αλλά και της κινητοποίησης του ιδιωτικού τομέα για την άμβλυνση των συνεπειών και την προσαρμογή» στις νέες συνθήκες. Η κ. Γέλεν είχε άλλωστε, από τη σχετική με το κλίμα διάσκεψη του G20 που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία, εκφράσει την πρόθεση να ζητήσει από τους θεσμούς «να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους για το κλίμα» και να υποστηρίξουν τη συμφωνία του Παρισιού του 2015, για να μειώσουν της βλαβερές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η κ. Γέλεν ρωτήθηκε από το Reuters σε μια συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα αν θα κατευθύνει τις αρμόδιες αναπτυξιακές τράπεζες για τον τερματισμό της χρηματοδότησης προγραμμάτων ορυκτών καυσίμων και απάντησε: «Νομίζω ότι η πιθανή θέση μας θα είναι ότι εκεί που υπάρχουν άλλες εναλλακτικές δεν θα εγκρίνουμε σίγουρα τον άνθρακα –εγκαταστάσεις καύσης άνθρακα– και θα έχουμε μια ισχυρή προτίμηση για προγράμματα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")