Πτώση στις Τιμές του Αργού Λόγω Κορωνοϊού και Επιβράδυνσης στις Εισαγωγές της Κίνας

Πτώση στις Τιμές του Αργού Λόγω Κορωνοϊού και Επιβράδυνσης στις Εισαγωγές της Κίνας
energia.gr
Δευ, 26 Ιουλίου 2021 - 17:12

Πτώση σημείωσαν σήμερα, Δευτέρα, οι τιμές του αργού λόγω ανησυχιών σχετικά με το μέλλον της ζήτησης καυσίμων από τη διάδοση των μεταλλάξεων του COVID-19 αλλά και των αλλαγών στους κανόνες εισαγωγής καυσίμων στην Κίνα. Τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου για το Brent ήταν, στις 11 ώρα Γκρήνουιτς (2 μ.μ. ώρα Ελλάδος) σήμερα, μειωμένα κατά 0,35 δολ. ή 0.4%, σταo $73,75 το βαρέλι,, ενώ του WTI κατά 0,44 δολ. ή 0,6%, στα $71,63 το βαρέλι. Νωρίτερα, όπως σημειώνει το Reuters, και οι δύο ποικιλίες αργού σημείωναν μείωση άνω του $1 το βαρέλι

Καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται το περασμένο Σαββατοκύριακο και ορισμένες χώρες αναφέρουν νέα ημερήσια ρεκόρ αύξησης κρουσμάτων και να παρατείνουν το lockdown, η ζήτηση πετρελαίου πιθανόν να επιβραδυνθεί.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, σημείωσε επίσης αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού. Παράλληλα, η προσπάθεια του Πεκίνου να περιορίσει δραστικά την κατάχρηση των ποσοστώσεων εισαγωγών σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών του αργού θα μπορούσε να περιστείλει την αύξηση των κινεζικών εισαγωγών αργού φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, παρά την αναμενόμενη αύξηση των ποσοστών διύλισης στο δεύτερο εξάμηνο.

Όπως εξηγεί ο Avtar Sandu, ανώτερος διευθυντής εμπορευμάτων του οίκου Phillips Futures της Σιγκαπούρης, η παραλλαγή Δέλτα συνεχίζει να εξαπλώνεται και η Κίνα έχει αρχίσει να θέτει περιορισμούς σε ανεξάρτητα διυλιστήρια, ώστε η αύξηση των εισαγωγών τους να μην είναι τόσο μεγάλη.

Η ισχυρή ζήτηση των ΗΠΑ και οι προσδοκίες για περιορισμό των προμηθειών βοήθησαν και τα δύο συμβόλαια να ανακάμψουν την περασμένη Δευτέρα, μετά από πτώση της τάξης του 7%, πετυχαίνοντας τα πρώτα τους κέρδη εδώ και 2-3 εβδομάδες.

Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν σε έλλειμμα παρά την απόφαση του OPEC και των συμμάχων του να αυξήσουν την παραγωγή κατά το υπόλοιπο του έτους