Η Τεχεράνη Μειώνει την Παροχή Φ. Αερίου προς τη Βαγδάτη – Πτώση 1.000 ΜW στην Ηλεκτροπαραγωγή του Ιράκ

Η Τεχεράνη Μειώνει την Παροχή Φ. Αερίου προς τη Βαγδάτη – Πτώση 1.000 ΜW στην Ηλεκτροπαραγωγή του Ιράκ
energia.gr
Δευ, 26 Ιουλίου 2021 - 13:13

Το Ιράν έχει μειώσει την παροχή φυσικού αερίου στους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράκ που τροφοδοτούν τα νότια και κεντρικά τμήματα της χώρας κατά 19 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, προκαλώντας μείωση κατά 1.000 MW στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την ιρακινή κυβέρνηση

«Ο ρυθμός παροχής του ιρανικού αερίου προς τους σταθμούς παραγωγής στις κεντρικές περιοχές και στη Βαγδάτη μειώθηκαν από 34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα», ανέφερε το υπουργείο Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ιράκ σε ανακοίνωσή του. Το αέριο που παρέχεται στις νότιες περιοχές έχει επίσης μειωθεί «από 17 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η χώρα έχασε συνολικά περίπου 1.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στους πιθανούς λόγους πίσω από την ιρανική απόφαση, σημειώνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει «μεγάλος και υψηλός συντονισμός» μεταξύ των υπουργείων ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου της χώρας για την αντιστάθμιση του φυσικού αερίου που χάθηκε μετά την κίνηση της Τεχεράνης.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από το Ιράν για την ανακοίνωση του υπουργείου Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ιράκ. Ωστόσο, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Ιράν ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους ότι είχε προβεί σε μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου προς το Ιράκ λόγω μη καταβολής τελών, θέτοντας τη Βαγδάτη σε κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας. Η απόφαση ανακλήθηκε κάποιες ημέρες αργότερα, αφού οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την εκταμίευση της οφειλής.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες, οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπήρξαν ο στόχος επιθέσεων από ύποπτους μαχητές του Daesh / ISIS στις βόρειες ιρακινές επαρχίες Σαλαχίντν, Ντιάλα και Κιρκούκ.

Το Ιράκ παράγει μεταξύ 19.000-21.000 MW, ενώ οι πραγματικές του ανάγκες υπερβαίνουν τα 30.000 MW, σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Ηλεκτρισμού της χώρας. Εδώ και χρόνια, η Βαγδάτη εισάγει 1.200 MW ηλεκτρικής ενέργειας από το γειτονικό Ιράν για να τροφοδοτήσει τοπικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.