Πράσινο φως στην γαλλική TotalEnergies SE άναψε το υπουργικό συμβούλιο του Ιράκ στο υπουργείο Πετρελαίου της χώρας προκειμένου να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για την υλοποίηση μιας σειράς ενεργειακών projects μεγάλης κλίμακας, μεταξύ των οποίων την ανάπτυξη ενός πεδίου φυσικού αερίου, αλλά και την τόνωση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου.

Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία  σχεδιάζει να αντλεί και να επεξεργάζεται περισσότερα από 600 εκατ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου ημερησίως, από το πεδίο Ratawi, ανέφερε το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Επίσης, η Total θα κατασκευάσει  μια μεγάλη ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 1.000 μεγαβάτ, ενώ θα ξεκινήσει να υλοποιήσει και ένα έργο έγχυσης θαλασσινού νερού, που χρησιμοποιείται για την αύξηση της παραγωγής αργού από τα κοιτάσματα στο νότο της χώρας.

Το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ υπέγραψε μιαν αρχική συμφωνία με την Total τον περασμένο Μάρτιο, και ανέμενε, έκτοτε, την απαραίτητη έγκριση του υπουργικού συμβουλίου πριν προχωρήσει. H χώρα δαπανά πολλά δισ. δολάρια προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή του σε φυσικό αέριο ώστε να μειώσει την εξάρτησή του από τις εισαγωγές καυσίμου από το Ιράν.

Η Βαγδάτη χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό το καύσιμο για να τροφοδοτήσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν πληγεί σοβαρά το τελευταίο έτος, από μια σειρά διακοπών του εφοδιασμού αλλά και περιστατικών κακοδιαχείρισης του συστήματος μεταφοράς. Παράλληλα, η ιρακινή ηγεσία προσπαθεί να αυξήσει και την παραγωγική ικανότητα της χώρας σε πετρέλαιο, πέραν του υφισταμένου επιπέδου των περίπου 4,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα.