Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να αυξήσει σε επίπεδο-ρεκόρ τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, βασική αιτία του φαινομένου του θερμοκηπίου, αναφέρει σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). «Εκτιμάμε ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων οικονομικής ανάκαμψης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της εκπομπής του διοξειδίου

 

του άνθρακα σε επίπεδο-ρεκόρ το 2023, και τη συνέχιση της αύξησής τους τα επόμενα έτη», τονίζεται στην έκθεση. «Από την αρχή της κρίσης Covid-19 πολλές κυβερνήσεις έχουν δηλώσει πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν σε μια καλύτερη ανοικοδόμηση, για ένα πιο υγιές μέλλον, όμως πολλές πρέπει να κάνουν τα λόγια πράξεις», επεσήμανε ο διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπαϊρόλ. «Οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο προωθώντας τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και καταβάλλοντας πολύ περισσότερες προσπάθειες μετά την περίοδο ανάκαμψης προκειμένου να ωθήσουν τον κόσμο στον δρόμο προς την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2050, ο οποίος είναι στενός, αλλά ακόμη εφικτός αν δράσουμε τώρα», τόνισε.

Ωστόσο, μόνο ένα μικρό μέρος των δαπανών των κυβερνήσεων για την ανάκαμψη των οικονομιών από την κρίση του κορονοϊού έχει διοχετευθεί στην πράσινη ενέργεια. Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν επενδύσει μόλις 380 δισ. δολάρια για μέτρα ανάκαμψης που έχουν να κάνουν με την πράσινη ενέργεια έως τα τέλη του δεύτερου τριμήνου, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% των δαπανών για την ανάκαμψη. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι εάν οι κυβερνήσεις δεν προβούν σε πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, οι εκπομπές ρύπων δεν θα φθάσουν σε ιστορικά υψηλά μόνο το 2023 και μετά θα σταματήσουν, αλλά αντιθέτως αυτά τα ρεκόρ θα συνεχίζονται, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ.

Τα νέα στοιχεία του ΙΕΑ δημοσιεύονται τη στιγμή που η ζήτηση του πλανήτη για ηλεκτρική ενέργεια παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάκαμψη φέτος και το επόμενο έτος, ενώ είχε υποχωρήσει κατά 1% το 2020. Την προηγούμενη εβδομάδα, η έκθεση του ΙΕΑ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προέβλεψε ότι η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 5% το 2021 και 4% το 2022. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να καλύψει το 45% της ζήτησης το 2021 και το 40% το 2022, νούμερα τα οποία δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

(Από τη Ναυτεμπορική)